Lastige vragen

MOET EEN burgemeester die een losse hand van declareren had in ere worden hersteld, omdat het Openbaar Ministerie geen termen heeft kunnen vinden om hem strafrechtelijk te vervolgen?...

Jan Blokker

Hangt ervan af, zou ik zeggen. Als hij daarna eerst ook nog minister is geworden van Integer Bestuur, moet je de kat voorlopig misschien even uit de boom kijken, en 'm voorzichtig laten herintreden in een publieke functie die geen kwaad kan. Zou Peper niet geknipt zijn voor het voorzitterschap van de Partij van de Arbeid? Maar mogelijk is dat ook precies wat Melkert al in z'n hoofd had toen hij onmiddellijke rehabilitatie bepleitte.

Lastige vraagstukken.

Moet, om iets anders te noemen, de koningin een perfecte tentoonstelling van na-oorlogse Nederlandse kunst in het Stedelijk Museum kunnen inrichten?

'Beatrix heeft geen smaak', las ik in de Volkskrant, en naar het schijnt, hebben de eerste lezers hun abonnement al opgezegd.

Dat laatste juich ik op zichzelf toe. Waar is de tijd gebleven dat duizenden Nederlanders in één klap met hun lijfomroep braken vanwege een blote meid of een onvertogen woord? Toen kozen de mensen nog ergens voor. Nu laten ze zich, totaal verpolderd, alles welgevallen, wat er op neer komt dat alles ze onverschillig is.

Behalve, godzijdank, het Oranjehuis.

De redactie peilde, geschrokken, onmiddellijk de meningen, maar die vielen vies tegen. Er bleek vooral uit dat andere kranten zich in hun recensies gedeisd hadden gehouden. En een bezoeker ontboezemde: 'Beatrix is een fantastisch wijf', wat op een zekere voorkeur wijst, maar natuurlijk nog niet op een artistiek-inhoudelijke opinie.

Je kunt het standpunt verdedigen - ik ben daar zelf lichtelijk toe geneigd - dat wat een koningin doet per definitie welgedaan is. Waarom hebben we anders een monarchie? Omgekeerd weet ik ook zeker dat de directeur van het Stedelijk Museum, die iets hielenlikkerigs heeft, nooit een goede koning zou zijn. Voor bepaalde dingen ben je in de wieg gelegd, voor andere absoluut niet. De kern van het koningschap is de onschendbaarheid. Als Trix morgen een woningbouwwoning bouwt die nog vóór de oplevering aan alle kanten uit haar voegen hangt, mag de Volkskrant vinden wat ze wil, maar het is een koninklijk huis. En Kok moet de reparatie betalen.

Moet de president van de Verenigde Staten intelligent zijn?

Nog zoiets.

Heel weldenkend Nederland, van Ruth Oldenziel tot Twan Huys, had het Al Gore graag zien worden, want in heel Amerika zou voor het moment geen briljanter type voorhanden zijn geweest dan de adjunct van Bill Clinton, en z'n programma (zorg, onderwijs, veiligheid) was bovendien uitgesproken paars.

Kan zijn.

Maar van meet af aan hebben z'n loop en vooral z'n glimlach me niet bevallen - ik kan het niet helemaal uitleggen waarom, maar daar zat iets achterbaks aan. Als ik de vader van Monica Lewinsky was geweest zou ik m'n dochter onder Clinton met een gerust geweten stagiaire in het Witte Huis hebben laten worden, maar onder Gore zou ik m'n aarzelingen hebben gehad. Bill bad als het moest misschien ook wel eens. Maar Al bidt altijd. En dat maakt toch verschil.

Ik weet dat het alternatief te denken geeft. Bush heeft zo te zien het IQ van een gemiddelde deelnemer aan Lingo of Get the picture, of erger nog: van de presentatrices van Lingo en Get the picture.

Maar in de eerste plaats weten ze dat in Amerika ook. In de tweede plaats zullen ze hem dus bijstaan als hij een tentoonstelling voor het Museum of Modern Art moet inrichten. En in de derde plaats is hij over vier jaar weg.

Veel lastige vraagstukken lossen zich op den duur vanzelf op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden