Lastige 'kerngetuige' wil gesprek met rechter

Getuige Remko van Lent heeft contact gezocht met de rechter-commissaris in Rotterdam en gevraagd om een een-op-eengesprek met een van de rechters van de rechtbank die is belast met de zaak tegen Hells Angel Harry S. en Donald G. Dit duo wordt, samen met een aantal anderen, verdacht van afpersing van drugshandelaren en antiquairs en van witwassen. Het bericht van Van Lent werd vrijdag bekend, tijdens het proces tegen S. en G.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Van Lent heeft een pak belastende verklaringen afgelegd en gold als beschermde getuige. Na verloop van tijd kreeg hij ruzie met justitie, die het contract met hem ontbond. Hierdoor hebben de rechtbank en de in de zaak betrokken advocaten hem nooit kunnen horen. Van Lent en zijn vrouw zijn zogeheten 'kerngetuigen' in het proces: hun verklaringen zijn essentieel voor het bewijs. De rechtbank en de advocaten willen hem per se nader aan de tand voelen, om zijn eerder afgelegde verklaringen te kunnen toetsen. Van Lent, die in het buitenland verblijft, weigert echter te verschijnen. Deze situatie duurt nu al 1,5 jaar.

Afgelopen donderdag zond Van Lent een e-mail aan de rechter-commissaris, met zijn voorstel tot een onderhoud, dat hij buiten het Openbaar Ministerie (OM) - inmiddels zijn gezworen vijand - om wil hebben. De onderzoeksrechter heeft hem geantwoord dat dat niet kan.

Bram Moszkowicz, advocaat van Harry S., had geen goed woord over voor de aanhoudende perikelen rond Remko van Lent. 'Dit is gewoon gijzelen, marchanderen, het lijkt hier wel een koehandel', brieste de raadsman vrijdag. 'Ik word er echt misselijk van.' Moszkowicz kondigde aan dat hij de rechtbank op de volgende procesdag (woensdag) zal verzoeken zijn cliënt S. op vrije voeten te stellen.

De rechtbank hoorde vrijdag officier van justitie Marjolein Verwiel als getuige. Zij is namens het OM belast met getuigenbescherming. Volgens Verwiel is de kans dat Van Lent naar Nederland komt voor een getuigenverhoor vrijwel nihil en het conflict met hem nagenoeg onoplosbaar. Justitie wil wel, Van Lent niet, aldus Verwiel. 'Alle middelen zijn beproefd en uitgeput.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden