Lastige asielzoekers opgevangen op aparte locatie

Asielzoekers die zich misdragen, worden in de toekomst in een aparte opvang gezet. Dit schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Kamer. Kwetsbare asielzoekers, bijvoorbeeld bedreigde homo's of christenen, kunnen bovendien indien nodig tijdelijk in een aparte vleugel van een opvang worden geplaatst.

Luchtfoto van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.Beeld anp

Een aparte opvang voor kwetsbare asielzoekers is niet nodig, aldus Dijkhoff. Hiervan zou een verkeerd signaal uitgaan, vindt de bewindsman. Dat past niet bij de manier 'waarop wij in Nederland samenleven.'

Dijkhoff komt wel met aparte, sobere opvang voor asielzoekers die crimineel zijn of overlast veroorzaken. Op deze manier worden zij geïsoleerd en gestraft voor hun gedrag en kunnen de andere asielzoekers veilig in de opvang verblijven, aldus Dijkhoff. Met het aparte regime komt hij tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer.

Vluchtelingen in de tijdelijke noodopvang in Heumensoord.Beeld anp

Strenger en soberder

In een brief aan de Kamer schrijft de staatssecretaris dat het aparte regime voor overlastgevende en criminele asielzoekers strenger en soberder zal zijn dan het regime in andere opvangvoorzieningen. Te denken valt aan een dagelijkse (in plaats van wekelijkse) meldplicht, het schrappen van zakgeld en verplichte deelname aan bijeenkomsten die gericht zijn op gedragsverandering.

Dijkhoff wil hiermee niet alleen de daders aanpakken, maar ook de veiligheid en het welzijn van andere asielzoekers in de opvang beter waarborgen. Plaatsing in een dergelijke aparte voorziening wordt een aanvullende sanctiemaatregel op de overige sanctiemaatregelen die het COA al kan opleggen, bijvoorbeeld het ontzeggen van opvang of het inhouden van leefgeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden