Lastig om woongemeenschap ouderen van grond te krijgen

Het is steeds lastiger geworden om nieuwe woongemeenschappen voor ouderen van de grond te krijgen, zegt de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen (LVGO).

Charlotte Huisman
Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp

En dat terwijl deze woonvorm juist aansluit bij wat staatssecretaris Van Rijn (VWS) wil: dat hulpbehoevende ouderen minder snel aankloppen bij de staat voor hulp, en eerst kijken wat de familie en de omgeving voor hen kan doen.

Er zijn in Nederland ongeveer 250 op eigen initiatief opgerichte woongemeenschappen van ouderen. De 55-plussers wonen daarbij in zelfstandige woningen, en vormen gezamenlijk een vereniging. Zo kunnen ze langer zelfstandig wonen zonder te vereenzamen.

Eigen initiatief, een oogje op elkaar houden en het uitstellen van de zorgbehoefte, het moet dit Kabinet als muziek in de oren klinken. Maar de corporaties, die vaak de huisbaas zijn van de woongemeenschappen, hebben op dit moment geen geld om dergelijke projecten te bouwen.

Maximum inkomen
Veel ouderen die graag in een al bestaande woongemeenschap willen gaan wonen, mogen dat bovendien niet, omdat voor corporatiewoningen nu een maximumgezinsinkomen geldt van 34 duizend euro. 'Een echtpaar met AOW en een bescheiden pensioen zit al snel boven die grens', zegt landelijk secretaris Simon Zwart van de LVGO.

Daarbij willen veel ouderen eerst hun eigen huis verkopen, voordat ze verhuizen naar een woongemeenschap. Dat is in de huidige woningmarkt veel moeilijker geworden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken juicht vanzelfsprekend initiatieven toe waardoor ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, zegt een woordvoerder. Daarom heeft het de LVGO gevraagd een lijst op te stellen met knelpunten die de ouderen tegenkomen als ze in een woongemeenschap gaan wonen. Maar het ministerie wil niet, zoals de LVGO wil, de inkomenseis schrappen voor het gemeenschappelijk wonen van ouderen.

'Deze inkomenseis belemmert deze vorm van ouderenwonen niet', zegt de woordvoerder. Corporaties mogen maximaal 10 procent van de voorraad toewijzen aan inkomens boven de 34.000 euro.' Bovendien kunnen er volgens het ministerie ook dergelijke projecten worden gebouwd in de vrije sector, met huren boven de 681 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden