Last Waltz (2)

Als de kijkcijfers van deel 6 ook op deel 7 van toepassing zijn, zien vanavond zo’n 300 duizend mensen het slot van Waltz....

Zelf turfden wij thuis de tientallen godverdommes, de jezussen en de fucks die duidelijk moesten maken dat we niet naar een Van den Ende-musical zaten te kijken. We sloten weddenschappen af of de locatiescout als volgende standplaats voor het circus een vers massagraf, een kernenergiecentrale dan wel het Prins Clausplein had gekozen. We genoten van de subtiele wijze waarop de scenarioschrijver van Waltz het egoïsme en de platheid in de hete-rorelaties afzette tegen de zuiverheid van de homoliefde, samengebald in de figuur van ‘Hans van de Dienst Evenementen van stadsdeel Sloterdijk’ en in die van Bruno Waltz natuurlijk.

En tegelijk met de dramaturg, de setdresser, de regisseur en de acteurs strooiden we thuis met hoofdletters, uitroeptekens, dubbele onderstrepingen en wat dies meer zij bij personages, scènes, dialogen en gebeurtenissen die volgens ons alle VEELZEGGEND bedoeld waren. De Snuf & Snuitje-sjacheraar Borelli die vanavond opduikt, mag er in dit opzicht wezen. En luister in het slot van Waltz in dit verband tevens naar het Brabants van campingbaas Cor, en zie ook zijn seksscène met Olga tussen de flacons mayo en ketchup in de patatwagen. Het menselijk tekort sluipt nooit op kousevoeten binnen in Waltz, maar doet dat per dragline rechtstreeks door de voorgevel. De relatief ingetogenste en daarmee overtuigendste acteur in de serie was, heel veelzeggend, tegelijk ook de enige amateur in de cast: Theo Maassen. ‘Waltz is een kinderboek voor volwassenen, een soort uit de hand gelopen Purno de Purno’, e-mailde lezer Harry de Winter.

Veel lezers raadden voor deze rubriek al eerder aan over te stappen naar Klein Holland van Martin van Waardenberg als Hollandse Archie Bunker, maar ik zit op de vrijdagavond nog even bij dat andere nieuwe tv-drama De Kavijaks, een coproductie van VRT en KRO, met Jan Decleir in de rol van een (ook weer) tiranniek patriarch. Daar moeten volgende week mogelijk wat parallellen op los te laten zijn, kijkt u gerust mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden