Lasers seinen in de ruimte

Onderzoekers van het Europese ruimtevaartagentschap ESA zijn erin geslaagd met laserlicht een verbinding te maken tussen twee satellieten met het doel meetgegevens naar aarde te zenden....

De Spot-4 draait rondjes op een hoogte van 832 kilometer. Met die laserstraal is apparatuur aan boord van deze sonde aangezet, waarna een laserverbinding is gemaakt met de Artemissatelliet. Daarna zijn testgegevens via deze laserverbinding naar Artemis gestuurd, die vervolgens met succes werden doorgezonden naar een grondstation in België.

Het grote probleem was het richten van een minuscule laserbundel op een satelleit die met een snelheid van 25 duizend kilometer per uur ten opzichte van de andere door de ruimte voortbeweegt. Er zijn tijdens verschillende omloopbanen vier experimenten uitgevoerd, die vier tot twintig minuten hebben geduurd.

De gegevens werden verstuurd met een snelheid van vijftig megabit per seconde. Bij de experimenten waren dat nog testgegevens. Begin december wordt geprobeerd hoge-resolutie-opnamen van het aardoppervlak direct door te zenden.

Het behalen van tijdwinst is de achtergrond van deze experimenten. Foto's van de aardobservatiesatelliet worden normaal opgeslagen in een geheugen aan boord en worden pas naar aarde gezonden wanneer de satelliet binnen bereik komt van een grondstation.

Door gebruik te maken van laserlicht en een tussenstation in de ruimte, de Artemis-satelliet, kunnen opnamen direct naar aarde worden gezonden en verwerkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden