Lasers moeten de bloemenpracht bij urbi et orbi beschermen tegen meeuwen

Peter van Ammelrooy
2017-04-16 12:02:37 epa05910801 A handout photo made available by Vatican newspaper L'Osservatore Romano shows Pope Francis on the principal balcony of Saint Peter's Basilica during his Easter Urbi et Orbi blessing at the Vatican, 16 April 2017. Easter is celebrated around the world by Christians to mark the resurrection of Jesus from the dead and the foundation of the Christian faith.  EPA/L'OSSERVATORE ROMANO / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Beeld EPA
2017-04-16 12:02:37 epa05910801 A handout photo made available by Vatican newspaper L'Osservatore Romano shows Pope Francis on the principal balcony of Saint Peter's Basilica during his Easter Urbi et Orbi blessing at the Vatican, 16 April 2017. Easter is celebrated around the world by Christians to mark the resurrection of Jesus from the dead and the foundation of the Christian faith. EPA/L'OSSERVATORE ROMANO / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESBeeld EPA

Als de paus zondag zijn traditionele zegen uitspreekt over de stad (urbi) en de wereld (orbi) zal hij dat doen met een blik op een ongeschonden bloemenzee uit Nederland. Ongeschonden, want de bloemisten en kwekers die het Sint-Pietersplein in Rome een groen jasje aantrekken zetten dit jaar alle middelen in om hun werk te verdedigen tegen vraatzuchtige meeuwen. Vorig jaar moesten ze op het laatste moment de schade herstellen die de vogels hadden aangericht.

De Nederlandse bloemenbranche verzorgt sinds 1985 de bloemenpracht op het Sint-Pietersplein, als de paus ter gelegenheid van Pasen de gelovigen toespreekt. Volgens hoofdarrangeur Paul Deckers, een floraal vormgever uit Posterholt (Limburg), kreeg de organisatie vorig jaar voor het eerst te maken met de vliegende vandalen. Een oproep voor een diervriendelijke oplossing voor het vogelvandalisme leverde vierhonderd reacties op.

‘Je kunt er moeilijk vogelverschrikkers neerzetten. Je kunt ook geen netten spannen. Daarvoor is het plein te groot’, aldus Deckers. Uiteindelijk viel de keuze op de mogelijkheid de meeuwen te verjagen met vliegers die op roofvogels lijken en met laserstralen. Laserlicht wordt al op vliegvelden en bij visgronden gebruikt om vogels te laten schrikken.

Op de zaterdag voor de paasrede wordt het grootste deel van de dertig ton aan bloemen en planten al neergezet. Rondom het plein gaat een Nederlandse bedrijf kastjes met laserapparaten installeren, die hun stralen net boven straatniveau verspreiden. De verdediging hoeft alleen ’s ochtends vroeg te worden ingezet. Als het Sint-Pietersplein eenmaal volstroomt met belangstellenden, durven de meeuwen zich niet meer op de bloemen te storten.

Als de hightech-aanpak niet de zegen van het Vaticaan krijgt, wil Deckers bekijken of hij Romeinse daklozen kan inschakelen om met zilverpapier over het plein te lopen, in ruil voor een maaltijd. Metalen strippen die ronddraaien en blikkeren in de zon zijn namelijk een beproefd middel om vogels te verjagen. De kwetsbaarste bloemencreaties zetten de Nederlanders pas zondag neer, zo kort mogelijk voor de toespraak van de paus.

De bekendste leverancier van vogelverjagingsapparatuur, Bird Control Group in Delft, zegt dat de laserstralen prima ingezet kunnen worden op het Sint-Pietersplein, maar alleen op een moment dat er geen publiek aanwezig is en onder voorwaarde dat getraind personeel de apparatuur bedient. De lasers zijn tegen vrijwel alle soorten vogels te gebruiken. ‘Alleen grote vogels, die bovenaan de voedselladder staan, laten zich moeilijker verjagen’, zegt oprichter Steinar Henskens.

Drie jaar geleden zag het er even naar uit dat er een einde zou komen aan de jaarlijkse Nederlandse bloemenpracht in Rome. Het kabinet maakte een einde aan het productschap voor de tuinbouw, dat de boel financierde. ‘We hebben nieuwe geldschieters gevonden’, zegt arrangeur Deckers. Er zal geen ‘bedankt voor de bloemen' klinken in de pauselijke rede. Deckers: ‘De huidige paus spreekt geen meerdere talen, zoals de vorige. Hij bedankt Nederland in het Italiaans. Dat is nog beter, want dat wordt integraal door alle media vertaald.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden