Laptop AIVD gestolen uit treincoupé

Een medewerker van de inlichtingendienst AIVD is in de eerste helft van 2004 in de trein bestolen van zijn laptop met mogelijk vertrouwelijke informatie over moslimterroristen....

Van onze verslaggevers Jan Meeus en John Schoorl

De AIVD heeft de diefstal van de draagbare computer toegegeven. Britta Böhler, advocaat van de verdachte AIVD-tolk Outman Ben A., bracht dit donderdag tijdens de behandeling van diens rechtzaak naar buiten.

Ze verklaarde deze informatie ‘na eigen onderzoek’, en ‘uit kringen rond de inlichtingendienst’ te hebben bemachtigd. Tijdens getuigenverhoren achter gesloten deuren had ze ook al drie AIVD’ers hierover ondervraagd, maar die lieten weten zich niets te kunnen herinneren.

Volgens de raadsvrouwe ging het om een beambte die net als Ben A. verbonden is aan het Centrum Islamitische Terrorisme (CIT) . Maar de woordvoerder van de geheime dienst, Vincent van Steen, spreekt dit tegen, net zoals hij meent zeker te weten dat er geen staatsgeheimen op deze ‘laptop van de zaak’ staat. ‘Dat is ons uit uitgebreid onderzoek gebleken.’

Voor dat onderzoek was overigens niet de ontvreemde laptop beschikbaar, want die is nooit meer teruggevonden. De medewerker heeft inmiddels een pittig gesprek met zijn AIVD-superieuren gehad over het verlies.

De zaak rond de Nijmeegse tolk zelf liep gisteren weer veel vertraging op, omdat er opnieuw drie AIVD-medewerkers moesten worden gehoord, onder meer over het ‘veiligheidsincident’ met de laptop.

Ben A. werd op 30 september 2004 aangehouden, omdat bij een moslimradicaal uit Utrecht een AIVD-document werd aangetroffen. De audio-medewerker van Marokkaanse afkomst zou dit hebben doorgespeeld. Dit document werd ook bij drie andere extremisten uit dit netwerk gevonden.

Ook bleken de staatsgeheimen in het bezit te zijn van twee leden van de Hofstadgroep, waartoe ook Mohammed B. behoorde – de moordenaar van Theo van Gogh – en zijn huisgenoot. Ook wordt hij ervan verdacht te hebben gelekt over het bestaan van een informant in de Nederlandse tak van de Arabische-Europese Liga (AEL).

De zaak van de AIVD-mol Ben A. heet uniek te zijn in de geschiedenis van de inlichtingendienst. Gisteren liet de verdachte weten zich te beroepen op zijn zwijgrecht. Maar wel sprak hij zijn ongenoegen uit over ‘de treiterij van de officier van justitie’ en dat hij door zijn detentie, die inmiddels een jaar duurt, ‘lichamelijk en geestelijk lijdt’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden