lapjesdekens

Het is voor een quilter haar eer te na een quilt van een ander op het bed te leggen. De quiltspeciaalzaak biedt uitkomst....

tekst mieke zijlmans

Borduren en gewoon handwerken zijn uit de mode. Quilten is daarentegen in, overal duiken quiltwinkels op. Zelfs jonge mensen vinden het leuk om te doen, constateert Christien van den Dries verbaasd. Zij runt op de grens van Den Haag en Rijswijk The Border, een speciaalzaak in quiltbenodigdheden.

Een quilt is, simpel gesteld, een doorgestikte Amerikaanse lapjesdeken. Let er maar eens op, zegt Van den Dries: in Amerikaanse films ligt altijd wel ergens zo'n ding over een bed. Voor Amerikanen horen quilts in de huiselijke traditie, grootmoeders leren kleinkinderen hoe ze te maken.

Een quilt is niet te verwarren met 'gewoon' patchwork: een doek, samengesteld uit aan elkaar genaaide kleine lapjes, die met elkaar een patroon of voorstelling vormen. Wil zo'n patch workdoek een quilt worden, dan moet er een laag fiber fill (een soort slap, dun schuimrubber) tegenaan, en dan nog een katoenen voering. Die drie lagen moeten door en door aan elkaar geregen worden, dan pas is het resultaat een quilt. Die gaat hetzij over het bed, hetzij bij wijze van decoratie aan de muur.

Christien van den Dries was een fanatiek quilter, 'elk vrij moment mee bezig'. Daarom is ze een jaar of vijf geleden deze winkel begonnen, in een leegstaand wijkcentrum.

Ze is er heel stellig in: een quilt koop je niet kant en klaar, die maak je zelf. Ze spreekt uit ervaring; toen ze haar winkel opende, had ze een aantal quilts op voorraad. Nou, dat verkocht voor geen meter. 'Het is voor een quilter haar eer te na een quilt van een ander op het bed te leggen.'

Als je zo'n geval wilt maken, zouden wij zeggen, dan ga je naar de markt, koop je er voor een paar centen een berg lapjes, en pruts je je eigen quilt in elkaar.

Kun je doen, antwoordt Christien van den Dries, maar dat zal tot grote teleurstellingen leiden. Goedkope stof is namelijk niet krimpvrij, niet kleurecht, en verschillende stofsoorten zijn moeilijk aan elkaar te naaien. Bovendien vereist quilten ook een zekere vaardigheid. Zo'n amateurquilt zal dus al op het bed verkleuren, en in de was naar hartelust krimpen.

The Border verkoopt daarom uit de Verenigde Staten geïmporteerde krimpvrije katoen van zware kwaliteit. Het kleurenscala en de dessins zijn dusdanig op elkaar afgestemd dat ze met elkaar de mooiste quilts vormen. Daarnaast biedt de winkel al wat komt kijken bij zelf een quilt maken, van garen en band tot patronen en speciale quiltcursussen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden