Langzaam geroosterde bleekselderij

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: langzaam geroosterde bleekselderij. Hoofdgerecht voor 4 personen

null Beeld null

Na een paar copieuze dagen in Parijs en Antwerpen werd het toch echt tijd voor bezinning hier in de keuken van Van Boven. Het moest nu écht afgelopen zijn met dat gevreet. Voortaan is eenvoud troef.

Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan, ik moet voortdurend recepten testen en ja, wat doe je dan met al dat voer? Opeten ligt voor de hand, maar dan word je kogelrond. Uitdelen dan maar. En dan 's avonds aanschuiven aan een eenvoudige dis, dat is dan leuk.

Zoiets eenvoudigs als een langzaam geroosterde bleekselderij, zo niks en tegelijkertijd een geweldig gerecht. Spannend en vol smaken die je om de oren slaan. Net alsof je alweer uitgebreid eet, maar dan één simpel bord. Ach, eenvoud is zo leuk.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Blancheer de selderijhelften er 3 minuten in, schep ze met een schuimspaan eruit en laat ze uitlekken.

Leg ze op een bakblik met de gesneden kant naar boven. Klop de knoflook met de azijn en de olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

Besprenkel de selderijhelften met de helft van de dressing en kruiden en schuif de plaat in de oven. Giet er de bouillon bij en gaar de groente in 45-60 minuten (afhankelijk van de dikte van de stronk) tot het net beetgaar is en de topjes gaan kleuren. Besprenkel dan met de rest van de dressing en bestrooi met de rest van de peterselie, het selderijblad, de kaas en hazelnoten.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Ingrediënten

2 bleekselderijstronken, overlangs gehalveerd, topjes eraf, blad grof gehakt
3-4 tenen knoflook, uitgeperst
3 eetl. appelazijn
6 eetl. hazelnootolie of lekkere olijfolie
zeezout en zwarte peper
200 ml groentebouillon, aangezuurd met 2-3 eetl. appelazijn
150 g (blauwe, stilton) kaas, verbrokkeld
70 g hazelnoten, grof gehakt
bosje bladpeterselie, gehakt

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden