Langstzittende tbs'er vraagt aan rechter meer vrijheid

Theo H., de langstzittende tbs'er in Nederland, verdient het dat zijn zaak regelmatig door een rechter wordt beoordeeld. Ook moet hij onbegeleid verlof kunnen krijgen....

Van onze verslaggever Rik Nijland

Anker maakte bezwaar tegen de verlenging van de tbs van H.. Afgelopen juni verlengde de rechtbank in Den Bosch deze met twee jaar. De rechter liet zich vooral leiden door de grote kans op recidive. H., 62 inmiddels, is pedofiel en meermalen veroordeeld voor aanranding van kinderen. Sinds 1960 verblijft hij in tbs-klinieken.

Volgens de raadsman dient het hof in Arnhem de rechtbank een duidelijk signaal te geven dat het belang van zijn cliënt, na een uitzonderlijk lange opsluiting, erg zwaar weegt. 'Een periode van twee jaar is voor Theo H. een onafzienbare tijd. Je schrijft iemand op die manier volledig af', aldus de raadsman. Bovendien gaat het om een zaak waar nog beweging in zit.

Anker zet zich al jaren in voor een menswaardiger bestaan voor Theo H.. Anderhalf jaar geleden wist hij, met instemming van het hof in Arnhem, voor elkaar te krijgen dat H. de Van Mesdagkliniek in Groningen kon verruilen voor de iets riantere longstay-afdeling van de Pompekliniek in Nijmegen.

Drie keer per week mag H. daar naar buiten, maar alleen onder begeleiding. Uitstapjes zonder toezicht zijn vorig jaar door het ministerie verboden voor bewoners van dergelijke afdelingen.

Toch gaat Anker, met instemming van de Pompekliniek, daarover praten met justitie. Anker hoopt op elektronisch toezicht, bijvoorbeeld een enkelband die op basis van GPS waarschuwt als H. in de buurt komt van een school of kinderboerderij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden