Langstzittende politieke gevangene Cuba komt vrij

Adrián Álvarez was in 1985 tot 30 jaar veroordeeld wegens handelingen tegen de staatsveiligheid.

Iñaki Oñorbe Genovesi

AMSTERDAM De Cubaanse regering gaat nog eens drie politieke gevangenen vrijlaten die niet behoren tot de zogeheten 'Groep van 75', de dissidenten die tijdens de arrestatiegolf in de lente van 2003 werden opgepakt. Een van de gedetineerden die vrijkomt, Adrián Álvarez, is de langstzittende politieke gevangene in Cuba.


Álvarez (44) zat sinds juli 1985 een gevangenisstraf van 30 jaar uit omdat hij tijdens zijn dienstplicht in Mariel, ten westen van Havana, met twee andere soldaten zeven geweren had gestolen met de bedoeling een gewapende opstand op het communistisch eiland te beginnen. Álvarez, destijds 19 jaar oud, werd vrijwel direct opgepakt en veroordeeld wegens handelingen tegen de Cubaanse staatsveiligheid, spionage en het mogelijk beramen van een moordaanslag op de toenmalige leider Fidel Castro. Álvarez' twee handlangers, die zouden hebben behoord tot een groter netwerk van Cubaanse opstandelingen, zouden destijds zijn ontsnapt en naar het buitenland gevlucht.


Naast Álvarez zullen de komende dagen ook Fidel Ramón Basulto García, die in 1994 tot 30 jaar cel werd veroordeeld voor 'piraterij' en Joel Torres González, die een straf uitzat wegens 'misdaden die betrekking hebben op migratie' worden vrijgelaten en in ballingschap naar Spanje gaan.


Geen van de drie mannen komt voor op de lijst met politieke gevangenen die behoren tot de 'Groep van 75' en waarover de Cubaanse president Raúl Castro en Jaime Ortega, het hoofd van de katholieke kerk in Cuba, op 7 juli afspraken dat zij 'binnen drie of vier maanden' zouden vrijkomen.


Tot nu toe zijn 39 van die 52 politieke gevangenen - de rest was al eerder vrijgelaten - op vrije voeten gekomen en naar Spanje overgebracht. De 13 dissidenten van de 'Groep van 75' die nog achter de tralies zitten, weigeren echter Cuba te verlaten en in ballingschap te gaan. Onduidelijk is of Raúl Castro hen dan ook zal vrijlaten voordat de met de Cubaanse katholieke kerk overeengekomen termijn van drie of vier maanden dit weekeinde officieus afloopt.


De 'Damas de Blanco' (Dames in Wit), een groep moeders en echtgenotes van de politieke gevangenen heeft laten weten 'goede hoop te houden' dat ook deze resterende dertien dissidenten zullen worden vrijgelaten. Maar dissident Guillermo Fariñas, die dit jaar ruim vier maanden lang een hongerstaking voerde tegen de Cubaanse regering en onlangs van het Europees Parlement de Sacharovprijs 2010 kreeg toegekend, noemt het 'verdacht' dat de nog gevangen leden van de 'Groep van 75', 'nog niet thuis zijn'. Allerlei andere politieke gevangenen en veroordeelden kregen de afgelopen dagen wel te horen dat ze uit hun cellen mogen komen om naar Spanje af te reizen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden