Opinie

'Langstudeerboete is geen passende beloning voor Olympische zege'

Na 'Londen' zouden de Olympische Spelen weleens onbereikbaar kunnen worden voor Nederlandse studenten. Dat betoogt docent en schrijver Nico Keuning.

Turner en student geneeskunde Epke Zonderland.Beeld epa

Nog 122 dagen tot de Spelen. Ik hou de teller nauwlettend in het oog omdat mijn boek over studenten-topsporters in de aanloop naar de Olympische Spelen binnen de afgesproken tijd af moet zijn. Het schrijven loopt parallel aan de voorbereiding van de sporters die zich nog moeten kwalificeren voor de Spelen, of inmiddels bezig zijn hun conditie, snelheid en techniek te verscherpen. Daarnaast zijn ze bezig met hun studie, want na de Spelen doemt een nieuw studiejaar op. En de langstudeerboete.

In de gesprekken die ik met hen voer, komen de hockeyer, de zwemmer, de hordenloper, de roeister en de tennisster niet alleen over als energieke en gedreven sporters, maar tevens als gemotiveerde en gedisciplineerde studenten. Met de inhoud van de studie hebben zij over het algemeen weinig moeite. Het probleem is vooral tijd. Het leven van een studerende topsporter bestaat uit een strak schema van trainingskampen, kwalificatiewedstrijden, internationale toernooien, tentamens, schoolprojecten en afstudeeropdrachten.

Met de seizoenen wisselen de aandacht, de tijd en de concentratie voor sport en studie elkaar af. Maar de 'focus' ligt op de sport, want daarin uit zich het talent. In deze fase van hun leven kunnen zij topprestaties leveren. De eeuwige jeugd bestaat slechts in de geest. In de geest kun je jezelf van alles wijsmaken. Lees maar in The picture of Dorian Gray van Oscar Wilde. Maar op het veld, op de baan, in het water gelden andere wetten. Dan moet je er staan. Toeslaan. En als het lukt, juicht Nederland mee. Brons, zilver, goud. Ontvangst bij de koningin, een lintje, een huldiging in de woonplaats.

Logisch
Dat de student - die de sporter ook is - studievertraging oploopt 'lijkt me logisch', om de even onnavolgbare als onaantastbare Johan Cruijff te citeren, naar wie de university van de Hogeschool van Amsterdam is genoemd. Studeren 'op maat' voorkomt dat topsporters nog meer vertraging oplopen dan de twee jaar die ze nu gemiddeld al langer moeten studeren.

Een topsporter is per definitie excellent, ook als student. Als alles meezit, wordt de sportcarrière beloond met prijzen en medailles. Financieel wordt een sporter met een A-status financieel gesteund door de sportkoepel NOC*NSF, door Topsport Amsterdam en de sponsor. In de praktijk komt het, afhankelijk van de sport, veelal neer op gebruik van sportfaciliteiten, vergoeding van reis- en verblijfkosten en sponsoring van kleding en materiaal. 'Als roeister verdien je geen bakken met geld,' zegt Roline Repelaer van Driel van de vrouwen acht. Daarom is de studie zo belangrijk. Er is ook immers ook nog een leven na de sport.

Paradoxaal
Ook politici maken goede sier met de overwinningen van topsporters. Dan is het wel heel paradoxaal als diezelfde politici de student-topsporter voor deze prestatie straffen met een langstudeerboete. Het kabinet moet bezuinigen. Het NOC*NSF probeert een studiefonds voor topsporters van de grond te krijgen (de Volkskrant, 14 maart). Maar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), denkt 'niet echt' mee. Jammer. Door de professionalisering in de sport is het aantal topsporters aan de Universiteit van Amsterdam in de afgelopen jaren al teruggelopen van veertig naar vijf.
Het zal stil worden na Londen.

Nico Keuning is docent en schrijver. Hij werkt aan een boek over studenten- topsporters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden