nieuws

Langst vastzittende Nederlander Singh dient klacht in na geheim rapport oud-advocaat Stapert

Jaitsen Singh, de langst gedetineerde Nederlander in het buitenland, dient een tuchtklacht in tegen oud-advocaat Bart Stapert. Stapert heeft buiten zijn medeweten een kritisch en ‘op onderdelen onjuist’ rapport over hem opgesteld voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, hoewel Stapert bij Singhs zaak was betrokken.

Wil Thijssen
Jaitsen Singh Beeld
Jaitsen Singh

Stapert ontkent dat hij tegenstrijdige belangen heeft gediend: ‘Ik heb nooit als advocaat voor Singh opgetreden. Singhs advocaat heeft mij ooit advies gevraagd en dat heb ik vanuit mijn deskundigheid gegeven. Ik heb daar geen geld voor gekregen en heb Singh of zijn familie nooit gesproken.’

In het rapport, dat Singhs zus aan de Volkskrant heeft verstrekt, schrijft de oud-advocaat onder meer dat Singh een eerlijk proces heeft gehad, daarbij werd gesteund door ‘een van de beste’ Amerikaanse advocaten en dat Nederland ‘op verschillende momenten en op het allerhoogste niveau heeft geintervenieerd om de vrijlating van Singh te bespoedigen’. Singh bestrijdt dat allemaal ten stelligste.

Jaitsen Singh (78) zit in de Verenigde Staten inmiddels 39 jaar vast voor de dubbele huurmoord op zijn vrouw en dochter. Hij ontkent elke betrokkenheid. Tijdens zijn proces is veel misgegaan. Zo bleek dat de criminele kroongetuige die een belastende verklaring over hem aflegde, was omgekocht door de aanklager. De zaak werd als gerechtelijke dwaling aangemerkt en overgedaan.

Bewijsstukken zoek

Tijdens het herzieningsproces bleek onder meer dat bewijsstukken waren zoekgeraakt en ontlastende getuigen niet meer onder ede wilden verklaren. Sindsdien strijdt Singh voor overplaatsing naar Nederland en eerherstel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en minister Weerwind van Rechtsbescherming weigeren mee te werken aan overplaatsing, omdat Singh te weinig binding met Nederland zou hebben ‒ hij is Nederlands staatsburger maar woonde voorafgaand aan zijn veroordeling jarenlang in de VS.

Het vertrouwensrapport van Stapert kwam aan het licht doordat Singh zijn situatie voorlegde bij de Nationale Ombudsman. Die oordeelde afgelopen december onder meer dat Singh ten onrechte te weinig consulaire bijstand van de Nederlandse overheid heeft gehad en dat een klacht daarover van Singhs advocaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gegrond is. Tijdens zijn onderzoek stuitte de Ombudsman op het geheime rapport van Stapert.

Daarin schrijft Stapert dat het ‘niet helemaal duidelijk is’ of de interveniënties van de Nederlandse overheid om Singhs vrijheid te bespoedigen, ook daadwerkelijk zijn doorgegeven aan de Parole Board (de commissie die beslist over voorwaardelijke invrijheidstelling). Volgens Singhs zus Sieta blijkt dat nergens uit: ‘Wij hebben een gesprek op het ministerie gehad, en daar hadden ze geen stappenplan, niks.’

Vertrouwensrapport

Singh en zijn advocaat Rachel Imamkhan zijn nooit over het rapport in kennis gesteld. Imamkhan heeft herhaaldelijk bij het ministerie om een vertrouwensrapport verzocht, maar deze verzoeken werden steeds afgewezen. Volgens Singhs zus is in 2017 bezwaar gemaakt tegen het voornemen van het ministerie om Stapert zo’n rapport te laten opmaken, omdat de oud-advocaat eerder bij de zaak was betrokken: de verdediging heeft gesprekken met Stapert over de zaak gevoerd, is samen met Stapert op gesprek geweest bij het ministerie en heeft Singhs dossiergegevens met hem gedeeld.

Volgens Sieta Singh diende Stapert met het rapport een tegenstrijdig belang. ‘Het ministerie probeerde mijn broer in 2019 ook over te halen om over te stappen naar Staperts stichting Dutch & Detained, voor juridische hulp aan Nederlandse gedetineerden in het buitenland, die door Buitenlandse Zaken wordt gesubsidieerd. Ook dat vinden wij niet zuiver.’

Stapert zegt dat hij van dit laatste niet op de hoogte is, en dat hij bovendien ‘slechts bestuurder’ van die stichting is. ‘Ik ging ervan uit dat Buitenlandse Zaken het rapport met advocaat Imamkhan zou delen. De reden dat dit niet is gebeurd, is waarschijnlijk omdat de relatie tussen haar en het ministerie op dat moment zeer gebrouilleerd was.’ Hij benadrukt dat zijn rapport een ondersteuning is van de wens om Singh op humanitaire gronden naar Nederland te laten overbrengen, en ziet dat 'in het verlengde van het advies dat ik eerder aan Singhs advocaat heb gegeven'.

Advocaat Bart Stapert Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Advocaat Bart StapertBeeld Harry Cock / de Volkskrant

Het ministerie heeft nooit op Singhs bezwaar tegen een vertrouwensrapport door Stapert gereageerd en het nadien ook niet genoemd toen de verdediging erom bleef vragen. Aanbevelingen van Stapert om Singh via een wots-procedure naar Nederland over te brengen, zijn door het ministerie niet overgenomen, hoewel de Tweede Kamer daar in 2020 om heeft verzocht.

Singhs klacht is de tweede tuchtklacht in korte tijd tegen Bart Stapert. Eind vorig jaar diende Marengo-kroongetuige Nabil B. eveneens een (meervoudige) klacht in tegen Stapert, zijn voormalige advocaat, omdat die tegenstrijdige belangen tussen B. en het Openbaar Ministerie zou hebben bediend. Bart Stapert stopte begin 2019 als advocaat, hij is inmiddels raadsheer bij het gerechtshof in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden