Nieuws

Langst vastzittende Nederlander Jaitsen Singh komt niet naar Nederland

Jaitsen Singh, de 76-jarige Nederlander die na een omstreden strafproces al 37 jaar vastzit in de VS, komt voorlopig niet naar Nederland. De demissionaire minister van Rechtsbescherming kan niet worden gedwongen om mee te werken aan Singhs overplaatsing. Ook niet als de Tweede Kamer dat eist.

Jaitsen Singh zit al 37 jaar vast voor huurmoorden, die hij ontkent te hebben gepleegd. Beeld .
Jaitsen Singh zit al 37 jaar vast voor huurmoorden, die hij ontkent te hebben gepleegd.Beeld .

Dat blijkt uit het vonnis van de voorzieningenrechter. Die heeft maandag Singhs eis dat de Nederlandse overheid meewerkt aan strafoverplaatsing naar Nederland, afgewezen.

Singh is na een herzieningsprocedure in de VS opnieuw veroordeeld voor de huurmoorden op zijn vrouw en stiefdochter. Hij heeft altijd ontkend, ook toen hem strafkorting werd geboden in ruil voor een bekentenis. In de loop der jaren kwam steeds meer ontlastend bewijs boven water.

Op 23 juni 2020 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen, waarin het parlement eist dat de regering zich maximaal inspant om Singh naar Nederland te laten overplaatsen, zodat zijn familie hem vaker kan bezoeken. Minister Dekker van Rechtsbescherming legt die motie naast zich neer. Volgens de minister heeft Singh ‘onvoldoende binding’ met Nederland, en voldoet hij daardoor niet aan de criteria voor strafoverplaatsing. Ook is Dekker bang dat Singh te weinig strafrestant heeft en direct vrijkomt als hij naar Nederland wordt overgeplaatst, omdat hier de hoogste tijdelijke straf van 30 jaar geldt, terwijl Singh al 37 jaar vast zit.

Aantoonbare fouten

Singhs advocaten bestrijden beide argumenten. De Tweede Kamer vindt echter dat voor Singh, ongeacht de voorwaarden, sowieso een uitzondering moet worden gemaakt. Dit omdat Nederland aantoonbaar fouten heeft gemaakt tijdens en na Singhs strafproces.

De voorzieningenrechter oordeelt echter dat demissionair minister Dekker een eigen beslissingsbevoegdheid heeft. Bovendien, stelt de rechter, moet ervan worden uitgegaan dat Singh terecht is veroordeeld. ‘De vraag of eiser wel of niet schuldig is aan de huurmoorden op zijn vrouw en stiefdochter, kan in dit geding dus geen rol spelen.’

Singhs advocaat Rachel Imamkhan beraadt zich op vervolgstappen. ‘De zaak Singh is uniek, en daar wordt in dit vonnis te weinig rekening mee gehouden. Er zijn simpelweg geen redenen om strafoverdracht te weigeren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden