NieuwsAurora

Langnekdino van 16 meter is straks ‘meest complete exemplaar’ van Nederland

Het Oertijdmuseum in Boxtel. Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom
Het Oertijdmuseum in Boxtel.Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom

Deze week komt hij vanuit Zwitserland naar het Oertijdmuseum in Boxtel: langnekdinosaurus ‘Aurora’. Het oerdier – de derde die voor het publiek in Nederland te zien zal zijn – wordt naar verwachting de meest complete van ons land.

De nieuwe langnekdino – om welk type langnek het gaat is nog onbekend – werd tussen 1995 en 1998 opgegraven in de staat Wyoming in de Verenigde Staten. De overblijfselen bleven vervolgens meer dan twintig jaar liggen in de collectie van het Zwitserse Sauriermuseum Aathal. ‘Zo’n skelet prepareren kost veel tijd, en in Zwitserland had men al een paar langnekdino’s’, zegt Jonathan Wallaard, conservator van het Oertijdmuseum.

Nederland heeft er tot nu toe twee. In museum Naturalis in Leiden staat een 16 meter lange Camarasaurus. En het Oertijdmuseum in Boxtel heeft zelf al een 20 meter lange Diplodocus, die momenteel wordt klaargemaakt voor vertoning.

‘Grote loeders’

Volgens paleontoloog Anne Schulp van Naturalis is het niet vreemd dat het Zwitserse museum nu afstand doet van het dier. ‘Dit zijn echt grote loeders. Ruimtevreters. Het is bijna net zo erg als een walvisskelet.’ Schulp is blij dat het skelet naar Boxtel komt. ‘Als ik mag kiezen tussen de opslag in een Zwitsers museum, of een exemplaar dat tentoongesteld wordt voor publiek in eigen land, dan weet ik het wel’, zegt hij.

Het skelet van Aurora is zo’n vijftig tot zestig procent compleet, zegt Wallaard. Delen die er in elk geval zijn: het complete bekken met schaambeen, de poten, de meeste ribben, meerdere nekwervels, alle middenrifwervels en veel staartwervels van het dier. ‘Daarmee is het straks de meest complete langnek in Nederland’, zegt hij.

Of de schedel er ook nog is, is nog niet bekend. ‘Als deze dieren doodgingen, duurde het even voordat ze bedekt waren.’ Kleine roofdieren gingen daarom vaak met het hoofd aan de haal. ‘Schedels gaan gemakkelijk kapot en bevatten hersenen, die heel voedzaam zijn’, zegt hij. De kans op een schedel is daardoor klein, maar je kunt het niet helemaal uitsluiten. ‘Bij de Diplodocus in onze collectie kwam uit het aangeleverde steen ook nog zo’n dertig procent van de schedel tevoorschijn.’

Bijtsporen van roofdieren

Het skelet wordt straks aangevuld met kunststof delen. Die worden in principe gemaakt uit mallen van bestaande dinosaurusskeletten. ‘Maar als we te maken hebben met een nieuwe soort – die kans bestaat – dan ontwerpen we die delen zelf’, zegt Wallaard.

Het dier kan nieuwe wetenschappelijke inzichten opleveren. ‘Er zijn niet zoveel skeletten beschikbaar voor onderzoek. We hopen onder meer dat we bijtsporen van roofdieren vinden, aanwijzingen van botbreuken of sporen van ziektes zoals kanker.’ Op die manier kleuren paleontologen stukje bij beetje de oerwereld waarin deze dieren zo’n 150 miljoen jaar geleden rondstampten.

Aurora arriveert deze week in Boxtel. In een voor het publiek toegankelijke prepareerlaboratorium worden de botten van het dier vervolgens voorzichtig uit het steen gepeuterd. Daar zijn zo’n vijftig speciaal opgeleide vrijwilligers en studenten geologie naar verwachting anderhalf jaar mee bezig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden