Advertentie van thyssenkrupp Home Solutions

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Langer zelfstandig thuis wonen: een levensloopbestendig huis is klaar voor later

Het aantal ouderen neemt toe in Nederland, van 1,3 miljoen 75-plussers in 2019 tot 2,1 miljoen in 2030. En van al deze mensen wordt verwacht dat zij zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Gelukkig willen de meeste senioren dat ook: oud worden in hun eigen thuis, in hun eigen sociale omgeving. 

Beeld thyssenkrupp Home Solutions

Maar om dit te realiseren, is het belangrijk dat de huizen geschikt zijn of worden gemaakt. Ter illustratie: de meeste valincidenten onder 65-plussers vinden thuis plaats. Op één staat de slaapkamer, gevolgd door de woonkamer. Om langer gezond en veilig thuis te kunnen blijven wonen is het dus van belang dat de kans op vallen zo klein mogelijk is en het huis ook op andere manieren levensloopbestendig is gemaakt. Dat is nog vaak niet het geval: uit onderzoek van thyssenkrupp blijkt dat maar liefst 47 procent van de ouderen de eigen woning niet geschikt vindt om tot op hoge leeftijd in te blijven wonen. Dat is bijna de helft van alle 65-plussers.

Valpreventie: blijf bewegen en ondersteun met hulpmiddelen

Ondanks het ouder worden, kunnen mensen zelf zoveel mogelijk ‘levensloopbestendig’ blijven. Zo helpt regelmatige beweging om vallen te voorkomen. In principe is traplopen een goede dagelijkse oefening; ware het niet dat het evenwicht en de conditie onvermijdelijk achteruit gaan naarmate men ouder wordt. Traplopen gaat steeds moeizamer naarmate de leeftijd vordert, kan zelfs pijn doen en valangst met zich meebrengen. Maar zelfs als de trap een obstakel wordt, is een verhuizing nog steeds niet nodig. Een traplift maakt alle verdiepingen weer bereikbaar. Het is verstandig om daarbij niet te wachten totdat de nood echt aan de man is.

Wanneer is een traplift aan de orde?

Als de trap een obstakel dreigt te worden en de senior niet langer zonder pijn naar boven of beneden kan traplopen, kan een traplift uitkomst bieden. De oudere wordt weer mobiel in eigen huis en de traplift maakt iedere verdieping weer bereikbaar. Maar wanneer is een traplift aan de orde? De volgende situaties geven een goede indicatie.

•De senior hijst zichzelf aan de trapleuning naar boven of gaat op de billen de trap op en af. Het nemen van de traptreden kost veel moeite en de oudere is ver buiten adem en bezweet als hij de trap heeft gebruikt.
•Gewrichtsklachten belemmeren het traplopen. Klachten aan bijvoorbeeld knieën en heupen zorgen dat traplopen veel pijn doet en de nodige moeite en tijd kost.
•Er is sprake van evenwichts- of spieraandoeningen. Aandoeningen als Parkinson, evenwichtsstoornissen en vormen van MS verminderen de mobiliteit en vergroten ogen het valrisico.

Waar moet u op letten bij het kopen van een traplift?

Een goede traplift is altijd op maat gemaakt. Dat betekent dat de vorm van de trap bepaalt hoe de rail wordt geplaatst en welke traplift er op de trap past. De meest eenvoudige variant is de traplift voor een rechte trap. Maar ook voor een trap met één of meer bochten, voor een wenteltrap of voor de overbrugging van meerdere verdiepingen is een traplift een goede oplossing.

Als de trap een obstakel is geworden, betekent dat niet dat een traplift een obstakel in het interieur is. Een goede leverancier houdt rekening met smalle ruimtes onder of boven aan de trap, zodat er voldoende plaats is om de traplift te parkeren én er ruimte overblijft voor een rollator of rolstoel. Door de traplift aan de binnenzijde van de trap te monteren, blijft de trap beloopbaar voor anderen, zoals een partner, kinderen of de verpleging.

Beeld thyssenkrupp Home Solutions

Een levensloopbesteding huis: begin als de nood er niet is

Veel senioren kiezen pas voor een traplift als traplopen echt niet meer gaat. Vervelend voor de oudere: er moet een periode worden overbrugd tot de traplift is gemonteerd terwijl traplopen eigenlijk niet meer gaat. Het is aan te raden om eerder te beginnen met oriënteren op de verschillende oplossingen voor de situatie, zodat er tijd is om een weloverwogen beslissing te nemen.

Als een aanbieding voor een traplift te mooi klinkt om waar te zijn, dan is ze dat waarschijnlijk ook. Een nieuwe traplift op een trap met één of meer bochten, die aan de binnenzijde van de trap wordt geplaatst, kost bijna altijd tussen de € 7.000,- en € 9.500,-. Bij een fors lagere aanbieding is het raadzaam de offerte nader te bekijken en de voorwaarden grondig na te lezen. De kans is groot dat de senior, bewust of onbewust, concessies doet aan de kwaliteit en de geschiktheid van de gekozen oplossing.

Kijk voor meer informatie op onze FacebookInstagram of mail ons op info.homesolutions.nl@thyssenkrupp.com

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden