Langer wachten op nieuw pistool door kort geding

DEN HAAG - De politie moet langer wachten op een nieuw dienstpistool, omdat twee wapenfabrikanten een kort geding hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. De firma's Heckler & Koch en Walther zijn het niet eens met de gunning aan concurrent SIG-Sauer.

null Beeld

Dit bleek donderdag uit antwoorden van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op Kamervragen van de SP. Bij de aanschaf van dit dienstpistool is een van corruptie beschuldigde wapenleverancier betrokken, die SIG-Sauer in Nederland vertegenwoordigt.

Het bedrijf, de wapengroothandel Technisch Bureau Müller (TBM) uit Arnhem, won in 2002 de aanbesteding van pepperspraybusjes. De Rijksrecherche onderzoekt deze aankoop vanwege mogelijke corruptie. TBM zou in deze procedure een Rotterdamse agent hebben omgekocht. Bij de aanbesteding van het dienstpistool speelt diezelfde agent een belangrijke rol.

De keuze voor SIG-Sauer eerder dit jaar wekte bevreemding bij zowel vertegenwoordigers van de wapenindustrie als politievakbonden. Tijdens tests door de politie bleek dat er een sterke voorkeur bestond voor een dienstwapen van het merk Heck­ler & Koch.

Tientallen miljoenen
Een half jaar na de tests koos Opstelten toch voor 42 duizend nieuwe dienstpistolen van SIG-Sauer. De waarde van het contract voor alle nieuwe pistolen, het onderhoud en de bijbehorende trainingen loopt in de tientallen miljoenen. Volgens Opstelten kwam SIG-Sauer als beste uit de tests en was uit twee integriteitsonderzoeken gebleken dat de aanbesteding van het nieuwe dienstpistool rechtmatig was verlopen.

Ook bij Defensie heeft het corruptieonderzoek naar de aankoop van pepperspray gevolgen gehad. De Defensie Materieel Organisatie (DMO), het onderdeel dat gaat over de aanschaf van materieel, heeft in het najaar van 2010 haar personeel verboden om een presentatie door de van corruptie verdachte wapengroothandel Technisch Bureau Muller (TBM) bij te wonen. Op deze manier wilde Defensie de 'beïnvloeding van een aanbestedingsprocedure' voorkomen.

Dit schrijft Defensieminister Hillen in antwoord op Kamervragen van de PvdA. Uit de antwoorden blijkt eveneens dat Defensie de afgelopen jaren op grote schaal wapens heeft ingekocht via deze groothandel uit Arnhem.
Volgens Hillen heeft Defensie de afgelopen tien jaar 'voor in totaal ongeveer 7 miljoen euro aan overeenkomsten gesloten met TBM.' Daarbij gaat het volgens de minister om contracten voor de aankoop van 'lange-afstandswapens, munitie, richt- en zichtmiddelen en Glock-­pistolen'. Deze contracten lopen gewoon door, zo valt op te maken uit de antwoorden van Hillen.

De minister schrijft dat er in het verleden nooit meldingen zijn gedaan van integriteitsschendingen door TBM bij de Defensie Materieel Organisatie. Bronnen in de wapenindustrie bestrijden dit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden