Langer vaderschapsverlof voorlopig van de baan, VVD noemt het 'controversieel'

Uitbreiding van het vaderschapsverlof is voorlopig van de baan. Het inmiddels demissionaire tweede kabinet-Rutte mikte op uitbreiding van het verlof van de partner van de jonge moeder van twee naar zes dagen per 2019. De Tweede Kamer wil op voorspraak van de VVD het kabinetsvoorstel nu niet behandelen, in afwachting van de formatie-onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Gijs Herderscheê
null Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Dat bleek vandaag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Het voorstel van minister Asscher is op aandringen van de VVD 'controversieel' verklaard. Dat betekent dat het niet meer behandeld wordt.

Asscher diende zijn wetsvoorstel eind vorig jaar in. Partners van jonge moeders hebben nu recht op twee door de werkgever betaalde verlofdagen na de geboorte. Asscher stelde voor dit uit te breiden met een dag 'calamiteitenverlof' op de dag van de geboorte, plus drie dagen extra kraamverlof. Deze dagen zouden worden betaald via een uitkering door uitkeringsinstantie UWV. Daarnaast heeft de partner nog recht op drie dagen ouderschapsverlof. Dit verlof is onbetaald, tenzij werkgevers en werknemers in de cao doorbetaling hebben geregeld.

'Niet nodig'

De VVD vindt het voorstel nu 'niet nodig', ook omdat het een groot beslag op gemeenschapsgeld kan gaan leggen. En als een grote partij bezwaar heeft tegen behandeling, terwijl het kabinet demissionair is, wordt de behandeling gestaakt. De voorstanders - CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA voorop - hadden behandeling wel kunnen afdwingen. Maar voor de eerste drie partijen zou dat de sfeer bij de kabinetsformatie met de VVD kunnen bederven.

Het plan was dat het uitgebreide partnerverlof in 2019 van kracht zou worden. Dat gaat nu niet meer lukken. Het UWV heeft voorbereidingstijd nodig. Asscher had de Kamer laten weten dat 2019 nog net kon lukken als het voorstel volgende week behandeld zou worden.

Volgens het kabinet is aangetoond dat partners die direct na de geboorte van hun kind verlof nemen, meer betrokken zijn bij de opvoeding. 'Aangenomen mag worden dat hiervan een positief effect uitgaat op de verdeling van arbeid- en zorgtaken binnen het gezin en aan het bereiken van een meer evenwichtige positie van mannen en vrouwen op de werkvloer.'

Dat de Tweede Kamer de behandeling nu staakt, betekent niet dat uitbreiding van het kraamverlof voor de partner volledig van de baan is. De VVD is weliswaar tegen uitbreiding van het kraamverlof, maar de drie partijen waarmee de liberalen nu praten over de vorming van een nieuwe coalitie willen er wél verder mee gaan. CDA, D66 en GroenLinks gaan zelfs verder dan het kabinetsvoorstel van Asscher: zij willen geen partnerverlof van vijf dagen, maar van drie maanden. Dat wordt nu dus inzet van onderhandelingen in de kabinetsformatie.

Lees ook:

'Nederlands vaderschapsverlof vergroot de kloof tussen arm en rijk'
Interview Renske Keizer, hoogleraar vaderschap

Commentaar: Vijf dagen vaderschapsverlof is loos gebaar
Acht weken betaald vaderschapsverlof is de norm in Europa. Dat moet ook voor Nederland gaan gelden.

Opinie: Geef man betaald en flexibel vaderschapsverlof
Van een 'gelijk speelveld' op de arbeidsmarkt zal nooit sprake zijn, zolang de zorg voor kinderen vooral op de schouders van vrouwen rust en de overheid geen sluitend zorgvangnet biedt. Laten we daarom doorpakken en vaders betaald en flexibel op te nemen vaderschapsverlof geven.

Waarom het goed is als papa meespeelt met de baby
Is Nederland geëmancipeerd? Niet als het op zorg voor jonge kinderen aankomt. Wetenschapsjournalist Tonie Mudde gaf zichzelf en zijn baby op voor een onderzoek naar vaderschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden