Langer rust voor militair na uitzending

Militairen die een half jaar op vredesmissie zijn geweest, moeten langer dan een jaar thuis kunnen blijven. Door meer eenheden paraat te stellen, en flexibeler inzetbaar te maken, wordt de uitzendfrequentie verlaagd....

Van onze verslaggever

De minister komt met deze maatregel, omdat de regel 'een half jaar buitenland, een jaar thuis' steeds vaker wordt overtreden. Dat leidt tot onvrede in de krijgsmacht en tot spanningen in gezinnen. Vooral bij de marine vertrekken officieren naar het bedrijfsleven, omdat ze geen zin meer hebben om maandenlang op zee te zijn.

Het personeelsbeleid krijgt structureel 150 miljoen gulden extra. Om de vele lege plekken in de krijgsmacht op te vullen, wordt de ontslagleeftijd voor beroepsmilitairen verhoogd. Bij land- en luchtmacht van 55 naar 58 jaar. Ook zullen de nieuwe Beroeps Bepaalde Tijd militairen (BBT'ers) langere contracten aangeboden krijgen.

De Grave houdt in de nota grotendeels vast aan zijn Hoofdlijnennotitie van januari. Daarin nam De Grave geen drastische maatregelen om tot de bezuiniging van 375 miljoen gulden te komen. Dat hoefde ook niet, omdat de Tweede Kamer door onderlinge verdeeldheid geen vuist kan maken.

In de Defensienota staat dat de marine twee fregatten inlevert, vijf mijnenjagers en drie Orions. De mariniers krijgen er een derde bataljon bij. De landmacht raakt 150 mobilisabele tanks kwijt. Mobilisabele eenheden worden omgevormd tot reserve-eenheden.

Het enige punt waarop De Grave de Kamer trotseert, is het afschaffen van een squadron F-16's, totaal achttien vliegtuigen. Met uitzondering van GroenLinks en de SP pleit de Kamer voor het handhaven van dit squadron, omdat de F-16's in Kosovo zulk goed werk hebben gedaan.

De minister wil daar niet aan, omdat hij anders zijn bezuinigingsopdracht niet haalt. De Kamer moet zelf met een oplossing komen als ze het squadron wil behouden, is de stelling van de minister.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden