Langer leven door koffie? Dacht het niet!

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 12 juli 2017.

Beeld Pixabay

Brief van de dag: langer leven door koffie? Dacht het niet!

Afgelopen zaterdag werd in een prachtbeschouwing in de Volkskrant onder meer beschreven dat gezond eten niet is op te hangen aan één bepaald voedingsmiddel en dat het voor voeding lastig is om keiharde oorzakelijke verbanden aan te tonen. Drie dagen later kopt de Volkskrant (Ten Eerste, 11 juli) 'koffie drinken vergroot de kans op een lang leven'.

Deze causale conclusie in de kop is misleidend, en natuurlijk niet te rijmen met de beschouwing van zaterdag. Gelukkig is het artikel genuanceerder. Zo worden inderdaad andere, niet-causale, interpretaties gegeven, die vooral ingaan op hoe koffiedrinkers in andere opzichten zoals op het gebied van stofwisseling of andere voedingsgewoontes van niet-koffiedrinkers kunnen verschillen.

Net als met rode wijn zou de verklaring wel eens heel simpel kunnen zijn: opleiding. Mensen met een hogere opleiding drinken vaker wijn, minder suikerhoudende frisdrank, en minder wit brood dan mensen met een minder hoge opleiding. En wellicht dat mensen met een hoge opleiding ook in andere opzichten een gezondere leefstijl hebben. Maar waarom zouden mensen met een hoge opleiding meer koffie drinken? Simpelweg omdat je achter je computer, of tijdens vergaderingen en werkoverleg, alle tijd hebt om sloten koffie te drinken.

Als stratenmaker, bouwvakker, of arbeider in de fabriek kun je dat alleen doen tijdens de pauzes. Vooralsnog is opleiding, soms conceptueel verpakt als sociaal-economische status, één van de belangrijkste variabelen als het gaat om gezondheid en levensverwachting. Opmerkelijk dat juist deze variabele zo weinig wordt genoemd in de berichtgeving over onderzoek naar voeding.

Paul van Lange, hoogleraar pyschologie VU, Amsterdam

Gelijke monniken

De rechter heeft bepaald dat een Haagse school discriminerend te werk zou zijn gegaan jegens een moslimgezin vanwege het missen van de jaarlijkse schoolfotosessie. Ik kan daar met de beste wil van de wereld geen discriminatie in zien. Deze kinderen zijn immers niet doelbewust buitengesloten. Toch mis ik een element in de discussie.

De moslimkinderen hadden vanwege het Offerfeest een extra vrije dag. Kinderen van niet-moslims niet. Dit lijkt mij flagrante discriminatie van niet-moslims. De moeder spreekt verder van emotionele schade bij haar kinderen door het missen van de klassenfoto.

Maar hoe voelt een niet-moslimkind zich als het ziet dat moslimkinderen met een extra vrije dag worden voorgetrokken? Gezien de uitspraak van de rechter zouden de ouders van niet-moslimkinderen nu ook een vergoeding voor discriminatie en emotionele schade kunnen eisen.

Henri Beuker, Velp (Gelderland)

Op de foto

Had nou niet iemand de meisjes op de tijd waarop de foto gemaakt werd naar school kunnen brengen? En daarna weer terug naar feest? Dan was er niets gebeurd .

M. Haveman, Groningen

Ik heet De Boer

Beri Shalmashi vertelt in haar opiniestuk dat er vaak om haar naam wordt gelachen en dat de naam niet in één keer foutloos wordt uitgesproken (O&D, 10 juli). Ze denkt dat iemand die, bijvoorbeeld, De Boer heet,daar geen last van heeft. Ik moet haar teleurstellen. In het buitenland wordt mijn naam meestal uitgesproken alsof de spreker een visgraatje in de keel heeft. En in (het Westen van) Nederland wordt vaak om mijn naam gelachen. Vooral als ik mij in gezelschap voorstel als 'De Boer uit Groningen'.

Thomas de Boer, Groningen

Serena

'Serena Williams wordt node gemist', schrijft Robèrt Misset in de krant van 10 juli. Vervolgens een verslag van de spannende ontwikkelingen op weg naar de finale. We zien tennis van zeer hoog niveau van fitte, gedreven vrouwen die voor elk punt gaan. De verschillen zijn enorm klein. Ik mis de soms lamlendige, klagende Serena geenszins. Laat haar genieten van haar kind, genieten wij van onder anderen haar zus.

Arnoud Smits, Ilpendam

Zeeuwen kunnen het wel

'Tunnelprojecten pakken vaak duurder uit dan gepland en lopen vertraging op' kopt de Volkskrant (Ten eerste, 11 juli). Gevolgd door vier hoofdpijndossiers van tunnels die tientallen tot honderden miljoenen euro's duurder uitvielen dan begroot. Ze worden vrijwel altijd duurder en duren langer dan gepland: 'Elke provincie heeft zijn voorbeeld.'

Maar de provincie Zeeland niet! De bouw van de langste tunnel voor het wegverkeer, de Westerscheldetunnel (6,6 kilometer) bleef tot aan de oplevering in 2003 keurig binnen de tijdsplanning en het geraamde budget. Ook voor de aanleg van de 1.200 meter lange Sluiskiltunnel - geopend in 2015 - was de begrote aanneemsom meer dan genoeg. Ook deze tunnel was op tijd klaar. Het kan dus wel. Als Rijkswaterstaat eens bij de N.V. Westerscheldetunnel komt informeren hoe die Zeeuwen dat toch gedaan hebben, kunnen wellicht miljoenen euro's worden bespaard.

Koen van Dijen, Hengstdijk

De Sluiskiltunnel. Beeld anp

Taal leren

Statushouders die meteen gaan werken leren Nederlands van collega's. Dat zou een voordeel zijn (O&D, 11 juli). Maar zij die productiewerk doen, staan tussen allerlei andere niet-Nederlands sprekenden. Zij leren tijdens het werk echt geen Nederlands.

Marleen de Smedt, Nieuwegein

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden