Klopt dit wel?

Langer leven dankzij handje noten per dag?

Berichten verspreiden zich dankzij internet vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. De Volkskrant gaat op zoek naar hele en halve onwaarheden en probeert de zin van de onzin te scheiden.

Jennie Barbier
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Langer leven? Eet elke dag een klein handje noten of pinda's. Vijf tot tien gram is al genoeg om de sterftekans aanzienlijk te doen afnemen. Dat meldden verschillende media vorige week, naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit Maastricht. Kunnen we met een dagelijkse portie nootjes echt een paar levensjaren erbij snoepen?

Het is niet de eerste keer dat de levensverlengende kwaliteiten van noten het nieuws halen, en het is ook niet de eerste keer dat hier vraagtekens bij worden gezet. Toch werd het ook nu weer zo breed opgepikt, dat het de moeite waard is weer even op een rij te zetten wat hiervan klopt - en wat niet.

Ziet u een bericht waarvan u denkt: klopt dit wel? Mail naar kloptditwel@volkskrant.nl.

26 procent

De Maastrichtse studie is uitgevoerd binnen de Nederlandse Cohortstudie (NLCS) naar voeding en kanker waarin de gegevens van ruim 120 duizend mannen en vrouwen tussen de 55 en 69 jaar zijn opgenomen. Bij de start van de NLCS in 1986 zijn de voedings- en leefgewoonten van de deelnemers gemeten met een vragenlijst, waarin onder andere de consumptie van noten, pinda's en pindakaas aan de orde kwam. Het daaropvolgende decennium zijn de sterfgevallen nauwkeurig bijgehouden.

De onderzoekers legden deze data naast elkaar en vonden een verband tussen het eten van noten en het sterftecijfer, zo is te lezen in het vorige week gepubliceerde onderzoeksartikel in het International Journal of Epidemiology. Bij de groep die tot vijf gram noten of pinda's per dag at, nam het sterfterisico met 12 procent af, tussen de vijf en tien gram was dat zelfs 26 procent.

Natuurlijk is in het onderzoek rekening gehouden met andere factoren die van invloed kunnen zijn op de levensverwachting. Noteneters blijken namelijk gemiddeld ook iets jonger en hoger opgeleid, eten meer groente en fruit en gebruiken vaker voedingssupplementen. Vrouwelijke notenliefhebbers roken bovendien nauwelijks en hebben een lager BMI.

Helaas pindakaas

Omdat noteneters dus ook gewoon gezonder leven hebben de Maastrichtse onderzoekers op al deze factoren gecorrigeerd, waarna de resultaten overeind bleven. Maar ook dan blijft de oorzaak-gevolg-relatie tussen het handje noten en een langer leven lastig aan te tonen, want wie zegt dat álle variabelen zijn meegenomen? Misschien gaan noteneters ook wel vaker naar de dokter, gebruiken ze een hogere factor zonnebescherming of eten ze dankzij dat handje noten minder snoepjes.

En hoewel het knabbelen op pinda's gerelateerd kon worden aan een lager sterftecijfer, vonden de onderzoekers geen soortgelijk effect bij de smeerbare variant. Als mogelijke verklaring wordt geopperd dat pindakaas ook andere - minder gezonde - ingrediënten bevat, zoals zout en transvetzuren, die het levensverlengende effect van de pinda's teniet doen. Volgens die redenering kunnen ongezonde eetgewoonten dus niet worden gecompenseerd met een handje noten.

Mensen die hun dagelijkse portie noten eten leven langer, dat klopt. Maar dat is niet hetzelfde als 'langer leven dankzij handje noten'. Bekijk ook nog even onderstaande animatievideo van de New England Journal of Medicine, dat in 2013 een vergelijkbare Amerikaanse studie over de relatie tussen noten en levensverwachting publiceerde. Hoofdredacteur Jeffrey Drazden concludeert: 'Ik zou wel 'nuts' zijn om te denken dat alleen het eten van noten mijn leven kan verlengen.'

Oordeel:

null Beeld .
Beeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden