Langer in Irak

Het natuurgeweld in Azië heeft de afgelopen week al het andere nieuws naar de achtergrond gedrongen. Inclusief de ontwikkelingen in Irak, dat door een ander soort tsunami wordt geteisterd: een vloedgolf van aanslagen....

De geweldsexplosie komt niet als een verrassing. De verkiezingen van 30 januari zijn van cruciale betekenis. Kunnen ze in enigerlei mate de toets der kritiek doorstaan, dan verschaffen ze een dringend gewenste legitimiteit aan een nieuwe regering in Bagdad. De voorstanders van een democratisch Irak weten dit - en de tegenstanders evenzeer. Vandaar dat alles in het werk wordt gesteld de verkiezingen te torpederen.

De inzet is dus hoog. En er mag helaas geen directe beloning worden verwacht voor een redelijk verloop van deze democratische vingeroefening. Het geweld zal niet plotseling stoppen (ook niet als de verkiezingsdatum met een paar weken zou worden verschoven). De BV Terreur staat er niet om bekend dat ze haar strijddoelen aanpast aan zoiets onwelgevalligs als een kiezersuitspraak.

In deze situatie zou de Nederlandse regering haar beslissing om in maart definitief een punt te zetten achter de militaire missie in Irak, nog eens moeten heroverwegen. Vanzelfsprekend kan Nederland deze missie niet eindeloos continueren. Begrijpelijk is ook dat zich van de Haagse beleidsmakers het gevoel heeft meester gemaakt dat Nederland met drie termijnen van in totaal twintig maanden ruimschoots zijn bijdrage heeft geleverd aan een wending ten goede in Irak. Maar daarmee is een vertrek in maart, kort na de verkiezingen, nog geen logische en verantwoorde stap.

Volgens minister Kamp van Defensie kan het Nederlandse contingent zijn taken in goed vertrouwen overgeven aan plaatselijke instanties. Dit staat echter haaks op het oordeel van de verantwoordelijke Britse commandant in de regio. Hij meent dat de Iraakse veiligheidstroepen, die bij uitstek het doelwit van aanslagen vormen, nog niet sterk genoeg in hun schoenen staan. Ook Nederlandse militairen ter plaatse geven te kennen dat ze een overdracht niet opportuun achten en dat ze hun werk graag zouden afmaken. Bovendien is de Japanse eenheid in Al Muthanna afhankelijk van Nederlandse protectie.

Nederland heeft zowel politiek als in personele en materiële zin zwaar geïnvesteerd in de Iraakse missie. Het is een investering die, ondanks de problemen, nog steeds 'rendeert' en die daarom niet op een ongelukkig tijdstip dient te worden teruggetrokken. Laat het Nederlandse contingent nog tot de zomer op zijn post blijven en de wacht over een breekbare democratie houden. Uiteraard op voorwaarde dat het wettig gezag in Bagdad én Al Muthanna er volledig mee instemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden