nieuwswachttijden cbr

Lange wachttijden voor rijexamen bij CBR zijn voorbij

Door het aannemen van extra mensen en het laten overwerken van examinatoren heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) de wachttijden voor het rijexamen weer binnen de afgesproken norm van zeven weken gekregen. Herexamens kunnen binnen vijf weken worden gereserveerd. Dat heeft het CBR zaterdag laten weten.

De lange wachttijden voor rijexamens zijn voorbij. Iedereen kan binnen de met de overheid afgesproken termijn van zeven weken afrijden.Beeld ANP

Tot begin dit jaar duurde het vaak vele maanden voordat een examenkandidaat kon afrijden bij een CBR-examinator. Dat veroorzaakte veel ergernis bij kandidaten en rijscholen. Ook minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) was not amused, zeker omdat er ook andere problemen speelden, zoals de lange wachttijd voor medische beoordelingen en digitale problemen. De VVD-minister plaatste het CBR enkele maanden geleden zelfs onder verscherpt toezicht.

‘Van 2016 tot en met 2018 zijn meer dan 200 extra examinatoren aangenomen’, verklaart een CBR-woordvoerder. ‘Dit jaar nog eens 70 en we werven er nog 10. Dat brengt het totaal op ruim 280 extra mensen. Bovendien werken veel examinatoren over om een inhaalslag te maken.’

Daardoor heeft het CBR sinds 1 januari alle reserveringstermijnen gehaald voor de autopraktijkexamens, zowel landelijk als in elk van 54 praktijkexamencentra. De lange wachttijden voor de rijexamens zijn voorbij. Soms kunnen kandidaten al binnen een week afrijden. Vorige week lag de landelijke wachttijd op gemiddeld 3,8 weken. Voor de herexamens was dat 2,2 weken. Het CBR heeft met de minister afgesproken dat een rijexamen binnen maximaal 7 weken (en een herexamen binnen 5 weken) kan worden gereserveerd.

Toch waarschuwt het CBR dat in de drukke maanden mei en juni nog wel overschrijdingen kunnen voorkomen. Dat geldt vooral in Amsterdam en in de provincies Zuid-Holland en Utrecht. ‘Die overschrijdingen hebben te maken met de extra drukte die zich elk jaar voordoet in deze periode’, aldus de woordvoerder. ‘We werken nog steeds volop over, vooral in de Randstad. Bovendien worden de praktijkexamencentra in de Randstad zoveel mogelijk ondersteund door examinatoren uit andere delen van het land.’

Het aantal praktijkexamens voor auto, motor en bromfiets (bijna 134 duizend in totaal) is in het eerste kwartaal van dit jaar 7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Dat komt vooral door de toename van het aantal 17- en 18-jarigen die examen doen.

Het aantal tussentijdse toetsen (ofwel proefexamens) nam met 14 procent toe. Het CBR juicht dat toe en heeft daarvoor onlangs ook een socialmediacampagne gelanceerd. Want het slagingspercentage bij het eerste rij-examen van kandidaten die al een tussentijdse toets hebben gemaakt, bedraagt 58 procent. Dat is 14 procentpunten hoger dan kandidaten die zonder proefexamen de weg opgaan met de CBR-examinator.

Toch zijn niet alle problemen bij het CBR voorbij. Zo kan de medische beoordeling van sommige rijschoolleerlingen nog steeds erg lang duren. De meeste rijschoolleerlingen krijgen na het indienen van een Gezondheidsverklaring weliswaar meteen bericht dat ze medisch geschikt zijn om te rijden. Maar bij de overige leerlingen is een medische beoordeling en aanvullende informatie van één of meer artsen nodig. ‘In die gevallen kan het op dit moment 6 maanden duren voordat het CBR een besluit neemt of een leerling medisch geschikt is om te rijden. Dit spijt ons zeer’, liet het CBR eind vorige maand nog weten.

Kabinet grijpt na aanhoudende klachten in bij CBR: welke problemen spelen er?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden