'Lange wachttijden GGz vanwege te krappe budgetten verzekeraars'

De budgetten van veel specialisten in de geestelijke gezondheidszorg zijn nu al op, waardoor de wachttijden tot wel een jaar oplopen. De regering moet met een concrete aanpak komen om de wachttijden te verkorten. Dit schrijft het Landelijk Platform GGz in een brief aan de Tweede Kamer.

Demonstratie tegen bezuinigingen op de zorgBeeld ANP

De brief is verstuurd naar aanleiding van een Algemeen Overleg GGz dat 26 mei gehouden wordt en waarin de wachttijden ter sprake komen. Twee jaar geleden trok het Landelijk Platform al aan de bel. 'Toen heeft de minister wel toegezegd dat er meer voorlichting kwam, en inmiddels meldt een aantal zorginstellingen de wachttijden ook op de site. Maar dat is niet genoeg', zegt woordvoerder Mirjam Drost.

Volgens Drost variëren de tijden van de wachtlijsten per aandoening en regio. Mensen met autisme kunnen rekenen op wachtlijsten van een half jaar tot een jaar, en ook patiënten met een eetstoornis moeten lang op behandeling wachten. 'En we krijgen verhalen binnen van mensen die de ene psychose na de andere krijgen, suïcidale gedachten hebben, maar nergens terecht kunnen. Die zitten in een diepe crisis, moeten geholpen worden, maar zijn niet in staat om te gaan shoppen bij andere zorgaanbieders.'

Volgens Drost ontkennen verzekeraars het probleem, omdat zij geen signalen doorkrijgen. 'Maar wij vinden juist dat ze zich proactiever moeten opstellen, zodat ze zien waar het stagneert. Zorgverzekeraars hebben zorgplicht, dus als ergens te lange wachttijden zijn moet er extra zorg ingekocht worden, daar of elders. Dat mechanisme werkt nu volstrekt onvoldoende.'

Ook de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten herkent het probleem, schrijft het Brabants Dagblad. Volgens Drost kan met tijdige hulp niet alleen onnodig leed voorkomen worden, maar scheelt het uiteindelijk ook in kosten omdat het hersteltraject langer wordt naarmate een aandoening onbehandeld blijft.

Lees ook

Ook in de jeugdhulp lopen de wachtlijsten op. Oorzaak: de decentralisatie van de zorg. Dit concludeerde Kinderombudsman Marc Dullaert eerder dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden