Lange haren, echte jongens

Langharige en kortharige tijdperken wisselen elkaar in de geschiedenis af. De Club van Jongens met Lang Haar vierde feest in een kortharig tijdperk.

OLAF TEMPELMAN

Wat hebben Lodewijk XIV, Baruch Spinoza, Brian May en de boeddhistische geshe (een academisch gevormde Tibetaanse monnik, red.) en zakenman Michael Roach gemeen? Antwoord: we kennen ze alleen maar met lang haar.

In de geschiedenis wisselen langharige en kortharige tijdperken elkaar al ettelijke eeuwen af. Op dit moment lijken we in een kortharig epoque te leven, al is lang haar respectabeler dan ooit. Langharige diplomaten, langharige aandeelhouders, langharige CEO's - ze komen voor en baren nauwelijks nog opzien. Veertig jaar terug had je kortharige kleinburgers die boos waren op langharig tuig, tegenwoordig kan het zomaar andersom zijn. Vroeger had je beroepsgroepen waar lang haar verboden was, nu heb je branches waar het vereist is. Neem de hard rock en de heavy metal. Als beroemd rockgitarist kun je je zonder lang haar moeilijk vertonen. Dat ondervond bijvoorbeeld Ritchie Blackmore (Deep Purple, Rainbow), die met het uitvallen van zijn haar ook zijn carrière bedreigd zag. Hij loste dat op met de aanschaf van een prachtige langharige pruik, die de meesten van zijn fans niet van zijn oorspronkelijke haardos konden onderscheiden.

Bij de leden van de Club van Jongens met Lang Haar is het haar nog helemaal echt. Afgelopen weekeinde vierde de vereniging in haar biotoop, het Noord-Brabantse Haaren, met het zomerkamp Longhairs in the Green haar twaalfenhalfjarig bestaan. Gezinsleden waren ook welkom. Clubleden mogen niet ouder zijn dan 14 jaar. Hun haarlengte moet minstens 30 centimeter bedragen. In andere woorden: met het voorzichtige lange haar van Matthijs van Nieuwkerk kom je niet door de ballotage, met het echte lange haar van Lodewijk XIV en Deep Purple anno 1970 wel.

De Club van Jongens met Lang Haar werd in 2000 in Haaren opgericht door Maarten Willemsen (haarlengte: meer dan 40 centimeter). Nadat hij een fotoserie had vervaardigd van langharige jongens werd hij overspoeld met reacties uit heel Nederland. Voor al die jongens was het haar een belangrijke bron van identiteit. Velen waren er ook weleens mee gepest. Vaak waren ze op straat voor meisjes aangezien. Er ontstond al snel een groepsgevoel. In een land als Nederland is een vereniging dan snel geboren.

De meeste jongens zijn 'heel zelfbewust', zegt Maarten Willemsen. Opvallend veel leden hebben vaders met lang haar. Zo draagt Willemsens zoon Jessey het haar ook op een lengte van bijna een halve meter, en is daar net zo trots op als zijn vader. Tien keer per jaar komt de club bij elkaar. Willemsen: 'Wat daarbij een rol speelt, is verbondenheid met de natuur, het buiten zijn en als belangrijk element ook het vuur.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden