Lange concessie voor omroepen ligt moeilijk in senaat

Het staat nog niet vast dat de Eerste Kamer volgende week zal instemmen met de wijziging van de Mediawet, die de publieke omroepen een vergunning voor tien jaar garandeert....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Tegelijkertijd maakte de senator echter duidelijk dat verwerping van de wet ook tot grote problemen zou leiden. Alleen de CDA-senatoren stemden gisteren al in met de wet van d'Ancona. VVD, D66 en GroenLinks zijn tegen. Als ook de PvdA nee zegt, is de wet verworpen.

De senaat stemt volgende week over de voorstellen, die behalve een tienjarige concessie voor de publieke omroepen ook een splitsing van de NOS beogen. Dat laatste is echter minder omstreden dan het nieuwe vergunningenstelsel.

D'Ancona wil met haar wetswijziging de publieke omroepen de kans geven zich een krachtige positie te verwerven tegenover de oprukkende commercie. Vandaar een tienjarige vergunning voor de publieke omroepen, die per net moeten gaan samenwerken. Door hun een bestaanszekerheid van tien jaar te garanderen, waarin ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun ledenaantallen en de uren zendtijd, geeft de minister de omroepen de kans om een sterke marktpositie te verwerven.

PvdA-senator Van der Meer voelt er weinig voor. 'Een van onze grote problemen met dit wetsontwerp is, dat het bestel straks voor tien jaar op slot is gedaan. Er mag niemand meer in, al is het nog zo'n belangrijke stroming of bevolkingsgroep. Onze samenleving wordt steeds pluriformer. Hoe moet ons witte bestel straks het nieuwe Nederland weerspiegelen?', aldus Van der Meer.

Ze vindt de periode van tien jaar veel te lang, gezien de snelle veranderingen op mediaterrein en in de samenleving. De kritiek op de lange duur van de concessie is voor VVD en D66 reden om tegen de wet te stemmen.

In de Tweede Kamer werd de wet uiteindelijk aanvaard, nadat het PvdA-kamerlid Van Nieuwenhoven een compromisvoorstel had gedaan: de concessie blijft tien jaar, maar kan na vijf worden ingetrokken, als blijkt dat van de beoogde samenwerking niets terechtkomt. Daar kon minister d'Ancona mee leven.

In de Eerste Kamer werd van dat voorstel-Van Nieuwenhoven niet meer gerept. De tienjarige vergunning blijft daar een groot struikelblok. Van der Meer wees erop dat zich nieuwe ontwikkelingen kunnen voordoen, waardoor de tienjarige concessieperiode niet houdbaar is. 'Niemand heeft iets aan schijnzekerheden. Een bom onder het bestel over een paar jaar geeft chaos. Ik ben bang dat wij al jaren bezig zijn om niet het bestel te redden, maar de omroeporganisaties.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden