DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Lange aanloop wietexperiment komt CDA-minister Grapperhaus goed uit

Hennepplantjes in een bedrijfspand in Zaltbommel.Beeld ANP

Goedemiddag,

Het CDA had er buikpijn van: uitgerekend een christendemocratische minister moest het door de partij verafschuwde wietexperiment uitvoeren. Dankzij een jarenlange opstartfase weet de partij de hete D66-aardappel nu door te schuiven naar een volgend kabinet - als het experiment überhaupt doorgaat.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

NIEUWS VAN DE DAG
Legale wiet komt er misschien niet

‘Ik vind dit drie keer niks’, verzuchtte CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg begin dit jaar. Haar partij, een van de felste tegenstanders van drugsgebruik, moest vanwege coalitieafspraken akkoord gaan met een experiment met gelegaliseerde wietteelt. En dan was het ook haar CDA-minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) die het plan mede moest uitvoeren. ‘Ik vind het stuitend dat dit experiment het gebruik van drugs gaat normaliseren.’

Gelukkig bestaat voor ogenschijnlijk onoplosbare problemen in Den Haag nog altijd één probaat middel: uitstel. Uit de opzet die Grapperhaus en VVD-minister Bruins (Medische Zorg) vandaag naar de Tweede Kamer stuurden, blijkt dat het experiment onder overheidstoezicht pas op zijn vroegst halverwege 2021 zal beginnen. Inderdaad: dat is na de geplande Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, als het huidige kabinet al is uitgeregeerd. 

En dus zal het nog lang onzeker blijven of het experiment doorgaat. In de volgende kabinetsformatie kan het plan zomaar worden opgeschort of in de prullenmand verdwijnen. D66 zal dat willen voorkomen, maar hartstochtelijke medestanders voor een snellere uitvoering van het wietexperiment heeft de partij in de coalitie niet. De ChristenUnie is net als het CDA tegen legalisering, de VVD weifelt.

OPROEP VAN DE DAG
Regering, neem zelf eens een besluit

Thom de Graaf.Beeld ANP

Het Klimaatakkoord werd gepresenteerd als een prachtig staaltje polderpolitiek: bedrijven en maatschappelijke groeperingen gingen samen rond de tafel om de klimaatmaatregelen voor de komende dertig jaar te schetsen. Het landsbestuur mag echter nooit een ‘stempelmachine’ worden voor elders bekokstoofd beleid, waarschuwt de Raad van State vandaag in haar jaarverslag 2018 - en dus zou het vaker zelf met besluiten moeten komen.

Volgens de Raad van State luistert de overheid te vaak naar deelbelangen van maatschappelijke groeperingen. Wetgeving volgt nadat tientallen belangengroeperingen een overeenkomst sluiten met de overheid, die daarna tekent bij het kruisje. Het algemene belang verdwijnt daardoor naar de achtergrond, waarschuwt de Raad.

In zijn eerste jaarverslag toont de nieuwe ‘onderkoning’ Thom de Graaf wel begrip dat de wetgever in een steeds ingewikkelder samenleving probeert vooraf draagvlak te organiseren. Maar, voegt de D66'er daar aan toe: dat ontslaat volksvertegenwoordigers niet van de plicht nauw betrokken te blijven en de teugels vast te houden.

EUROPESE VERKIEZINGEN I
Stem vanuit buitenland klinkt harder

Slechts 23 duizend Nederlanders in het buitenland registreerden zich in 2014 om te kunnen stemmen voor de Europese verkiezingen. Dat was gezien het hopeloze papierwerk niet zo gek: bij iedere verkiezing moesten zij zich opnieuw registreren. Dankzij een wijziging in de Kieswet hoeven landgenoten zich sinds 2017 nog maar één keer te registreren. Met resultaat: dit jaar zeggen 60 duizend Nederlanders in het buitenland te willen stemmen.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag, de gemeente die de buitenlandse stemmen telt, is in haar nopjes. ‘Het is goed te zien dat Nederlanders die in het buitenland wonen nog zo betrokken zijn bij hun moederland.’

EUROPESE VERKIEZINGEN II
Lijsttrekkersdebat zonder kijkers

Het is aan (bijna) ieders aandacht ontgaan, maar gisteravond debatteerden de Europese lijsttrekkers van de Nederlandse partijen voor het eerst. Het debat in Brussel werd geleid door NOS-verslaggevers Bert van Slooten en Tijn Sadée, maar de publieke omroep zond er geen seconde van uit. Niet op tv en ook niet op internet, waar een stream toch zo is opgestart - zie bijvoorbeeld de Facebookpagina van de Nederlandse vertegenwoordiging bij de EU, waarop het debat is terug te kijken. Er komt nog wel een samenvatting op NPO Politiek, belooft de NOS.

GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout spreekt in het Europees Parlement.Beeld ANP

IN MEMORIAM
Max van Weezel (67) overleden

Het Binnenhof was de plek waar hij wilde zijn. Dicht tegen de macht aan, kritisch duidend. Op geheel eigen wijze. Veertig jaar lang was Max van Weezel voor velen dé parlementair verslaggever. Hij overleed vandaag, 67 jaar oud. Verslaggever Ariejan Korteweg schreef een necrologie over de nestor van de politiek journalisten. ‘Empathie, vasthoudendheid en dossierkennis, dat was de cocktail waarmee hij zijn gesprekspartners inpalmde.’

EN DAN DIT NOG
Van Agt kan Palestina niet loslaten

Dries van Agt, die zich sinds zijn vertrek uit de politiek hard maakt voor de Palestijnse zaak, schreef tien jaar geleden ‘Een schreeuw om recht: de tragedie van het Palestijnse volk’. Intussen staat het er niet veel beter voor. Een tweestatenoplossing lijkt zelfs verder weg dan ooit. Reden voor de oud-premier om nog een keer de pen op te pakken. Vandaag presenteerde hij ‘Palestina in Doodsnood’ - want zo ver is het volgens Van Agt gekomen.

Flevoland kiepert stembussen om

Raakt Denk haar enige zetel in de Provinciale Staten van Flevoland kwijt aan het CDA? Voor een antwoord op die vraag tellen 650 vrijwilligers vandaag opnieuw de aldaar op 20 maart uitgebrachte stemmen. Dat doen ze op verzoek van het CDA, dat een schamele 10 stemmen tekort komt (op een totaal van 160 duizend stembiljetten). Op de definitieve zetelverdeling moeten de strijdende partijen nog even wachten: dinsdag volgt de uitslag.

Hertelling in Almere van de stemmen die bij de Statenverkiezingen in Flevoland zijn uitgebracht.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden