Langdurige staking leidt tot lagere produktie Boeing

Boeing zal dit jaar minder vliegtuigen afleveren dan was voorzien als gevolg van een staking die al sinds oktober loopt....

AFP; ANP

AFP, ANP

PARIJS

Boeing wil wel de achterstand zo snel mogelijk inlopen, zo zei Woodward maandag. In 1996 moeten er 210 vliegtuigen naar de klant.

Begin oktober gingen ongeveer 32 duizend Boeing-werknemers in staking om een betere cao af te dwingen. Zij verzetten zich ook tegen de invoering van een werknemerspremie voor de ziektekostenverzekering. Het produktiewerk wordt deels voortgezet met werkwilligen en managers.

Volgens Woodward, op bezoek in Parijs, is er een geschil over de hoeveelheid werk die buiten de VS wordt verricht. Momenteel voert Boeing 52 procent van het produktie in de VS uit. Dat wordt de komende vijf tot tien jaar teruggebracht tot 48 procent, aldus de Boeing-topman.

Verscheidene Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben niettemin last van de staking bij Boeing. United Airlines annuleerde vorige week enkele vluchten. Boeing kreeg niet rechtstreeks de schuld. United hield het op de beschikbaarheid van materieel. Maar volgens zegslieden speelde de vertraging bij de aflevering van Boeings wel degelijk een rol.

United bestelde dit jaar 34 Boeing-777, het nieuwste paradepaardje van de vliegtuigfabrikant, en heeft er tot nu toe acht ontvangen. Als de staking tot Kerstmis voortduurt, komt United er drie tekort.

Ook Northwest Airlines, de Amerikaanse partner van KLM, rekent op maar twee van de vijf Boeings die dit jaar zouden worden afgeleverd. De maatschappij heeft zijn vluchtschema's aangepast, maar heeft nog geen diensten hoeven te schrappen.

Woodward was zeer optimistisch over het verder aantrekken van de markt voor de burgerluchtvaart. De industrie, inclusief de concurrentie zoals Airbus en McDonnel Douglas, heeft dit jaar voor ruim 18 miljard dollar (29 miljard gulden) aan orders ontvangen, terwijl de orderportefeuille van 1994 goed was voor slechts 7 miljard dollar (11,3 miljard gulden).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden