Lang niet alle tickets goedkoper na btw-verlaging

Nu er een streep is gegaan door de btw-verhoging voor de theaterbranche, liggen lagere kaartjesprijzen voor de hand. Maar die conclusie is voorbarig.

Festivalgangers op Lowlands Foto ANP

Lang niet alle theaterkaartjes worden vanaf 1 juli goedkoper, al gaat de btw van 19 procent terug naar 6 procent. Dat blijkt uit een rondgang langs producenten en de theaterbranche.

Het lijkt een simpel rekensommetje. De 13 procent extra btw die bezoekers sinds 1 juli vorig jaar betalen voor een kaartje gaat er precies een jaar later weer vanaf. Dat is afgesproken in het akkoord van de 'Kunduz'-coalitie over de begroting.

Theaters, producenten en festivals innen de btw, maar moeten die ook weer afdragen aan de overheid. Hoe lager de btw, hoe lager de prijzen van kaartjes. Dus ligt het voor de hand dat die weer goedkoper worden.

Teruggeven
Maar zo eenvoudig werkt het niet. Integendeel. Een aantal theaters in de gesubsidieerde sector zal de prijzen niet verlagen. Terwijl Joop van den Ende Theaterproducties de btw-verhoging niet doorberekende, maar de verlaging nu wel gaat 'teruggeven'.

Het verschil tussen het lage tarief van 6 procent en het hoge van 19 kan flink oplopen. Een ticket voor Lowlands, in augustus, kost 185 euro. Als er geen 19, maar 6 procent btw over was geheven, had het ruim 20 euro minder gekost. De 55.000 kaartjes voor het populaire festival waren in februari in ruim een uur uitverkocht, hoog btw-tarief of niet.

Onduidelijk is nog of de overheid de al afgedragen belasting gaat teruggeven. Een woordvoerster van het ministerie van Financiën kan nog geen uitsluitsel bieden. 'Maar als dat het geval is, willen we onze bezoekers compenseren', zegt woordvoerder Bente Bollmann van Lowlands. Mysteryland, het festival dat eind augustus wordt gehouden, verlaagde direct de prijzen van de kaartjes toen het 'Kunduz-akkoord' bekend werd.

Afschrikken
Producenten als Joop van den Ende Theaterproducties en Albert Verlinde Entertainment konden de btw-verhoging vorig jaar niet doorberekenen. Consumenten gingen al veel minder naar musicals en cabaret; een prijsverhoging zou ze nog meer hebben afgeschrikt.
'We wilden het ook niet', zegt woordvoerster Femke de Veer van Van den Ende. 'We hebben intern aanpassingen doorgevoerd en omdat we internationaal zijn, konden we dit beter opvangen. Nu kunnen we de verlaging doorgeven. In tijden van crisis moeten we onze bezoekers tegemoet komen.'

Ook Albert Verlinde Entertainment betaalde de btw-verhoging zelf. 'We hebben het afgelopen jaar zo efficiënt mogelijk gewerkt', zegt directeur Jeroen Dona, 'maar deze verlaging geeft wel wat lucht.' Het bedrijf gaat een systeem hanteren met dynamische prijzen, waarbij een vroeg aangeschaft kaartje voor bijvoorbeeld de musical Shrek goedkoper zal zijn.

Hoofd ondernemerschap Paul Dijkema van de Nederlandse Asssociatie van Podiumkunsten verwacht niet dat alle leden van zijn brancheorganisatie, waarvan de meeste worden gesubsidieerd, de btw-verlaging zullen doorberekenen. 'Enerzijds kun je dat doen om de kaartjes aantrekkelijker te maken. Maar anderzijds ligt er de opdracht van de overheid om meer eigen inkomsten binnen te halen. Dat kun je niet los zien van de bezuinigingen. De ruimte om die eigen inkomsten te vergaren, via de prijzen van de kaartjes, is er nu weer.'

Doorberekenen
Directeur Martin van Ginkel van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) zal de leden geen advies geven om de btw-verlaging 1 op 1 door te geven aanbezoekers. Toen de VSCD vorig jaar de leden adviseerde de verhoging door te berekenen, werd ze op de vingers getikt door de mededingingsautoriteit.

Onderzoeker René Goudriaan voorspelde een bezoekersdaling van 6 à 7 procent in de podiumkunsten. 'Het lijkt nu zelfs 10 procent te worden.' Hij raadt aan om de btw-verlaging wel terug te geven. 'Klanten die je kwijtraakt, krijg je niet zo snel meer terug. Nu kan het nog.'

Volgens Goudriaan is het publiek de laatste jaren, mede door de crisis, prijsgevoeliger geworden. 'De inkomensontwikkeling is niet florissant, de mensen zitten op hun geld. En de vooruitzichten zijn niet rooskleurig.'

Accountantskantoor PricewaterhouseCoopers pleit desgevraagd voor een overgangsregeling. Volgens een woordvoerder moet zo voorkomen worden dat de ene consument nog het hoge btw-tarief betaalt, en een andere het lage. PWC wijst erop dat de overheid in 1998 zo'n overgangsregeling heeft gehanteerd.

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.