Lanen, Van der Kolk, Sterne

En dan hier nog vogels in de beeldende kunst, Twan Huys' portret van de Clintons, moedige mensen in oorlogstijd, een Vlaamse roman met veel trappist en andere net verschenen titels.

Redactie
null Beeld .
Beeld .

Naamloos

Rapper Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig timmert ook aan de weg onder de naam Pepijn Lanen (1982). Na een verhalenbundel is er nu de roman Naamloos, over een dertiger tussen twee banen in, die een maand niet drinkt. Dat komt de rust niet ten goede: 'Ik heb zin om een uitsmijter te bakken, máár, ik heb ook zin om de hele inbouwkeuken aan gort te trappen en het lage tafeltje uit het raam te flikkeren.'

De oogst is voorbij

Hoe ligt het project erbij, is een van de eerste vragen van ingenieur Andries Jordaan, die in Afrika bij een ontwikkelingsproject gaat werken. Maar om te beginnen reist hij niet meteen door naar Oost-Horr, zoals hij dacht, en op zijn vraag krijgt hij als antwoord: 'Daar hoeven we nu niet meteen mee te beginnen.' En diezelfde avond wordt hem een briefje in de handen gedrukt: 'Jordan! Change of plans.' In de roman De oogst is voorbij van Geert van der Kolk gaat alles anders dan verwacht. Inbegrepen de liefdesaffaire die Jordaan overvalt. Verschijnt woensdag.

null Beeld .
Beeld .

Het Leven en de Opvattingen van de Heer Tristram Shandy

In alle opzichten verrassend is de in 1759 verschenen roman Het Leven en de Opvattingen van de Heer Tristram Shandy van de Anglicaanse geestelijke en schrijver Laurence Sterne (1713-1768), die ook typografische grappen in het relaas vol humoristische associaties en uitweidingen inlaste. In 1990 verscheen de Nederlandse vertaling van Jan en Gertrude Starink, die nu is herdrukt met een nawoord van Joke van Leeuwen.

null Beeld .
Beeld .

De zwarte brug

Op de kermis in Borgerhout komt Leo Lenaerts een vrouw in een kraam bekend voor. 'Zijt gij familie van Modest Verreycken?', vraagt hij. Dat is haar vader. Vijfendertig jaar geleden heeft Modest de reuzengrote boekenkast van Leo verhuisd, die hem daarvoor betaalde met een bak trappist. 'Dan is het mijn vader want zijn lijf bestaat voor minstens 75% uit trappist.' Veel herinneringen en hunkeringen in De zwarte brug van theatermaker en schrijver Erik Vlaminck (Kapellen, 1954). Vijf jaar geleden kwam de schrijver geregeld in café 't Mestputteke in Deurne, waar hij de eenzelvige man ontmoette op wie het personage Lenaerts is gebaseerd; eveneens afkomstig uit het dorp Lillo dat door de vooruitgang wordt opgeslokt.

null Beeld .
Beeld .

Vliegwerk, over vogels in de beeldende kunst

Een prachtig idee, fraai uitgegeven ook: Vliegwerk, over vogels in de beeldende kunst. De talrijke illustraties maken veel goed, maar niet het schrijfwerk van Matthias Depoorter. De Vlaamse kunstcriticus en vogelaar verhaalt te veel over particuliere vogelobservaties, te weinig over kunst. Het leidt tot halfslachtigheid, zoals over Het puttertje van Fabritius: 'Een voortreffelijk werkje', maar het heeft 'te weinig om het lijf om er het uitgeholde keurmerk 'meesterwerk' op te plakken'. Toch: 'Het paneeltje is er geheel terecht niet minder geliefd om'. Moderne(re) kunst komt niet ter sprake. Om onduidelijke redenen staan enkele schilderijen tweemaal paginagroot afgedrukt.

null Beeld .
Beeld .

De Clintons

'Stapelverliefd fietsen we vanaf ons huis met zicht op de koepel van het Capitool naar The National Mall. We staan aan het begin van een nieuw leven, in een nieuw land, een nieuwe stad, Washington D.C. en we kennen elkaar nog geen negen maanden. Eerder dit jaar ontmoet ik Cheryl, de vrouw van mijn leven, en krijg ik mijn droombaan te pakken, het Amerikaanse correspondentschap. Dit is de jackpot verpakt in het winnende lot van de Staatsloterij. Mijn geluk kan niet op.' Twan Huys schreef een boek over de Clintons (De Clintons) die hij beiden interviewde, alsook hun biografen.

null Beeld .
Beeld .

Moed - Verhalen van gewone mensen in ongewone omstandigheden

Moedige mensen hebben durf, ze schuwen de strijd niet, maar kiezen er weloverwogen voor, in dienst van dat hogere ideaal en niet uit blind enthousiasme voor een flinke kloppartij', schrijft Alexander Rinnooy Kan in de bundel Moed - Verhalen van gewone mensen in ongewone omstandigheden. Aanleiding voor de bundel verhalen, waarin vijftien auteurs, onder wie Volkskrant-medewerkers Jan Tromp en Sheila Sitalsing, schrijven over iemand die ze bewonderen vanwege zijn/haar moed, is het 25-jarig bestaan van Nationaal Monument Kamp Vught, waar tijdens WOII behalve joden ook verzetsstrijders, gijzelaars en politieke gevangenen opgesloten zaten.

null Beeld .
Beeld .

De draagbare encyclopedie van de domheid

In den beginne was er de domheid, schrijft Matthijs van Boxsel in De draagbare encyclopedie van de domheid. Hoewel zich terdege bewust van het feit dat geen mens intelligent genoeg is om zijn eigen domheid te begrijpen, probeert Van Boxsel al sinds 1980 de domheid in kaart te brengen: 'De Encyclopedie van de Domheid is geboren uit de blinde razernij en de verlammende schaamte over mijn eigen en andermans domheid.' Toch is het geen rancuneus boek, 'maar een serieuze poging de mechanismen van de domheid te doorgronden.' Nu dus in draagbare vorm.

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden