Landstitel van Weert zadelt basketbal met probleem op

Het grote EBBC, de tienvoudig titelhouder, afgeschminkt door een provincieclub met een cosmeticabedrijf als geldschieter. Het kampioenschap van Weert, dat woensdagavond in de finale van de basketbalplay-offs werd bezegeld, was een triomf van teamgeest over individualisme en een beloning voor jarenlang consequent beleid....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een Cinderella-team, noemde manager Henk Konings van Weert zijn keurkorps, dat op het eerste gezicht een pover gezelschap leek maar dat aan het eind van het liedje genoeg in zich had om uit te groeien tot de ster van het gala. Weert was een ploeg zonder vedetten, waarin de Amerikanen Malham en Johnson zich moeiteloos ondergeschikt maakten aan het collectief. Juist bij EBBC was de eenheid op cruciale momenten ver te zoeken en waren ego's als Vreeswyk en vooral Strickland te veel uit op eigen roem. Met alle gevolgen van dien.

Het kampioenschap van Weert, het eerste in de clubhistorie, zadelt het Nederlandse basketbal wèl met een probleem op. Zoals de zaken er nu voor staan, zullen de Limburgers zich niet inschrijven voor het toernooi om de Europa Cup I. Tenzij zich een geldschieter meldt die garant wil staan voor de kosten.

De titelhouder die ontbreekt op het belangrijkste Europese clubtoernooi, het is tekenend voor de zorgwekkende situatie waarin het nationale basketbal zich bevindt. Er is geen geld en geen klasse. Internationaal telt Nederland al lang niet meer mee. Oranje, ooit vierde op het Europees kampioenschap, opereert tegenwoordig uitsluitend nog op C-niveau en de clubteams hebben al evenmin iets in de melk te brokkelen.

Bij de FIBA, de wereldbasketbalbond, schijnt een lijst te circuleren waarop de aangesloten landen naar speelsterkte zijn ingedeeld. Nederland zou daarop nog lager zijn ingeschaald dan Cyprus en Ierland. Dat zegt voldoende.

Het is een deuk in het toch al geschonden imago van het vaderlandse basketbal wanneer het sterkste team inderdaad schittert door afwezigheid in de Europa Cup. Aan de andere kant kan het besluit van Weert alleen maar verstandig worden genoemd. Het heeft weinig zin het voortbestaan van de club in gevaar te brengen door een onzeker avontuur aan te gaan.

Bovendien valt er voor de ploeg van coach Olivier van Kempen weinig eer te behalen aan het internationale front. Europees basketbal kost alleen maar geld en levert weinig op. Den Helder ging er bijna failliet aan en EBBC gaat nu nog gebukt onder de schuldlast van een dure reis naar een verre uithoek in Rusland, twee jaar geleden.

Weert is altijd verstandig omgegaan met de financiën. Dat is Konings, behalve manager ook oprichter van de club, wel toevertrouwd. Hij heeft nooit gekke dingen gedaan op het gebied van de spelerssalarissen. Amerikanen zijn altijd de sluitpost op de begroting geweest.

Hoe anders was dat in Den Bosch, waar in het verleden eerst naar de stand op de ranglijst en vervolgens pas naar de bankafschriften werd gekeken. Dat leverde weliswaar de nodige successen op, maar daarvoor moest een hoge prijs worden betaald. EBBC balanceerde al meerdere malen op de rand van faillissement en ook dit seizoen kon de club alleen het hoofd boven water houden dank zij een door de gemeente ter beschikking gestelde, rentedragende lening van ruim een kwart miljoen gulden.

Bezuinigen zal dan ook de komende basketbaljaargangen het parool zijn in Den Bosch. Het mes gaat in de selectie en niet louter op sportieve gronden. Het clubbestuur zou er verstandig aan doen zich tot het aantrekken van één Amerikaan te beperken. Voor een team dat het zich kan veroorloven (ex-)internationals als Huybens, Goedee en Schilp op de bank te zetten, moet dat op te vangen zijn.

Bescheidenheid past bij de huidige recessie in de basketbalsport. Bij Weert realiseren ze zich dat al jaren. Het is een gezonde club zonder al te veel pretenties en met een helder beleid. Waarin ook een belangrijke plaats is ingeruimd voor een jeugdopleiding, die binnen afzienbare tijd zijn vruchten zal afwerpen. Het kampioenschap van Weert zou voor andere clubs een stimulans kunnen zijn om een zelfde koers te gaan varen. Wellicht dat er dan nog hoop is voor het basketbal in Nederland.

Coen Vemer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden