Landstede de sterkste in kampioensduel

ZWOLLE - Hoewel zijn ploeg in de opwindende vijfsetter tegen Landstede Volleybal een 'kampioenschapspunt' had verspeeld, toonde Lycurgus-coach Ronald Zoodsma zich in het dampende sportcentrum in Zwolle een groot verliezer. De speech van de 46-jarige oud-international in het hol van de leeuw klonk als een statement richting de volleybalbond Nevobo. Zaalvolleybal is niet dood, de sport leeft met dank aan Landstede en Lycurgus, die de leukste play-off finale van de laatste tien jaar speelden.

Landstede had in de finaleserie na vijf duels een fotofinish nodig om de eerste landstitel in zijn bestaan te vieren. Het team van coach Redbad Strikwerda repareerde zaterdagavond in een fantastische ambiance in Zwolle een 2-0-achterstand in sets. In de vierde set balanceerde Landstede op 24-23 voor Lycurgus op een dun koord en ontsnapte in de vijfde set: 22-25, 22-25, 25-21, 26-24, 15-11.

'Ik ben een Zwollenaar, een echte Zwollenaar', zongen de Landstede-fans. Hun staande ovatie voor de mentaal geknakte spelers van Lycurgus was een terechte hommage aan een ploeg die de titel evenzeer had verdiend. 'Landstede, Lycurgus, het zaalvolleybal, we hebben allemaal gewonnen', sprak trainer Strikwerda.

Zelden zal de technisch-directeur van een sportbond zo overtuigend van repliek zijn gediend als tijdens de heerlijke ontknoping van de eredivisie volleybal. Bert Goedkoop had niet alleen de finalisten en hun talrijke vrijwilligers geschoffeerd met zijn standpunt dat beachvolleybal snel groter en populairder zou worden dan het indoorvolleybal. Hij had bij de presentatie van Beach Team Holland indirect de eredivisie weggezet als een zielloos product.

Nogal gekunsteld trachtte de Nevobo-directie de imagoschade te beperken met de mededeling dat Goedkoop vanwege een ander takenpakket meer betrokken is bij het beachvolleybal. Directeur Michel Everaert durfde niet hardop te zeggen dat zijn collega zichzelf onmogelijk had gemaakt, want de Nevobo tracht het mannenteam in de zaal wel degelijk overeind te houden zonder financiële ondersteuning van sportkoepel NOC*NSF.

Natuurlijk is de status van de Nederlandse competitie beperkt en het jaarlijkse gegoochel met de play-offs maakt het er niet beter op. Wel play-offs bij de mannen en een kabbelende vijver zonder apotheose bij de vrouwen; het valt zelfs aan de achterban niet uit te leggen. Het niveau is soms schrikbarend, maar als kweekvijver moet de eredivisie worden gekoesterd.

'We leiden op voor de nationale ploeg', aldus Landstede-coach Strikwerda. Wel op bescheiden schaal: vanuit de eredivisie heeft de laatste jaren alleen Lycurgus-aanvaller Robbert Andringa het Nederlandse team gehaald, als tweede libero. Maar een jochie van net 18 jaar sloeg zaterdagavond in Zwolle de brug van een roemrijk verleden naar een hoopvolle toekomst en niet alleen vanwege zijn illustere achternaam.

Stijn Held wordt bij Landstede opgeleid als tweede spelverdeler achter routinier Roland Rademaker. In de finale van de play-offs had de neef van olympisch kampioen Henk-Jan Held slechts één opdracht: als invaller bommetjes gooien vanaf de servicelijn. Hij deed het met verve, al vorige week in Groningen op setpoint, en in Zwolle met een knappe serie in de vijfde set.

Vanaf 4-4 gooide Held drie keer de bal op voor een sprongservice en drie maal hadden de passers van Lycurgus geen antwoord. 'Niet normaal dat het me onder deze omstandigheden lukte om volle bak te serveren. De stand maakt me niet uit, ik vlieg er telkens in.'

Hij heeft de vraag al vaak moeten beantwoorden en nee, Held ervaart zijn achternaam niet als een last. 'Ik had geen andere keuze dan volleybal. Mijn vader speelde het ook en hij nam me telkens mee naar de sporthal. Ik vind het mooi dat mijn oom met het Nederlandse team goud heeft gewonnen op de Spelen. Nu is Henk-Jan assistent-bondscoach en het is ook mijn droom om in het Nederlandse team te spelen.'

Op naar de Champions League, is het motto in Zwolle. Strikwerda denkt het voor minder dan 2 ton te kunnen organiseren. Het draagvlak is aanwezig in Zwolle, maar de trainer wacht ook op een gebaar van de Nevobo.

Strikwerda: 'Ik hoop niet dat de Nevobo nu wacht op ons plan. Alleen met een gezamenlijke aanpak kunnen we de Champions League terughalen naar Nederland.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden