Landschap

Hoe moet NOVA in de saaie tijden die komen gaan, in godsnaam die beoogde één miljoen kijkers gaan trekken?..

Alles is dus weer gewoon.

Twee begrafenissen markeren de periode waarin het land ernstig in de war was, maar woensdag kon opgelucht worden ademgehaald. Hier en daar zal nog wel een leuk affairetje losbarsten - Jeltje van Nieuwenhoven grijpt alsnog de macht bij de PvdA - en verder wordt alles zoals vroeger.

Maar wie denkt er aan de media?

Mijn hart gaat uit naar Barend & Van Dorp. Voor hen was de Lijst Pim Fortuyn een onuitputtelijke bron van vreugde en kijkcijfers. Een Martin Kievits, een Philomena Bijlhout, een Winny de Jong, een Herman Heinsbroek & Harry Wijnschenk: het was nog niet gewipt of het schoof rond de klok van half elf alweer aan bij de mannen van RTL om uit te leggen dat ze er niets aan konden doen en dat ze schandalig waren behandeld.

Ik leef intens mee met HP/De Tijd. Het sympathieke opinieblad had voor het eerst in zijn bestaan een heel eigen plekje gevonden. Het enthousiasme waarmee HP/De Tijd elke week zijn best deed aan te tonen dat ze het gedachtegoed van Pim Fortuyn nog beter begreep dan grote broer Elsevier, was bepaald aanstekelijk. De onderwerpen vlogen het blad het afgelopen half jaar als gebraden kippetjes de mond in: als er geen LPF-minister moest worden verdedigd, was er wel een LPF-criticus tegen wie iemand van leer kon trekken.

Deze week kreeg NRC Handelsblad ervan langs, waarmee volgens de voorpagina iets mis zou zijn. Wat precies, daar kwam huisideoloog Paul Frentrop niet helemaal uit - Frentrop, zelf ex-NRC'er, bleek eigenlijk alleen maar boos op een handjevol columnisten die wel eens iets lelijks over hem, zijn blad of de LPF hebben gezegd - maar het leverde toch weer zeven hele pagina's kopij op.

Ik heb oprecht te doen met NOVA. Zitten Paul Witteman, Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk in januari 2003 eindelijk opgepoetst in een vrolijk nieuw decortje, zijn de verkiezingen net geweest. Hebben ze zelfs het allerlaatste staartje van het spannendste jaar uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis gemist. Hoe moeten ze in de saaie tijden die komen gaan, in godsnaam die beoogde ééen miljoen kijkers gaan trekken?

Toch niet met primeurs zoals die van vorige week, toen Rijk de Gooijer in het kader van de broodnodige publiciteit voor zijn biografie vertelde dat hij twee jaar voor de CIA had gewerkt? Alle kranten kalkten het over, maar of het waar is? Ik heb de stukjes die Rijk de Gooijer, Eelke de Jong en Peter van Straaten eind jaren zeventig voor de Haagse Post schreven nog eens gelezen, en trof daar van De Gooijer het ene sterke prachtverhaal na het andere ('Op de rommelmarkt in Oldeberkoop heb ik bij toeval de volledige, geheime briefwisseling van minister Colijn met de tante van Mussert gevonden. Je begrijpt, de vondst van mijn leven! Wanneer dit gepubliceerd wordt, barst er een bom in antirevolutionaire kring!'). Tip voor NOVA: zoek nog eens wat oude interviews met De Gooijer op - Bibeb, jaren zestig, dat werk - en lees over eerdere spannende onthullingen: de acteur heeft niet alleen voor de CIA gewerkt, maar ook voor de Britse inlichtingendienst en de BVD.

Ik voel mee met mediaprofessor Henri Beunders. Wat was die het afgelopen jaar toch lekker aan het publiceren! Met als onbetwist hoogtepunt zijn paginalange beschouwing in NRC Handelsblad waarin hij uitlegde dat de foto van de dode Fortuyn, die een aantal kranten op 7 mei van dit jaar publiceerde, eigenlijk geen gewone foto was maar een verborgen boodschap: 'Gepeupel, hier ligt jullie leider. Hij is dood, morsdood. Vergeet jullie beweging nou maar.'

Ik leef onwijs mee met Bridget en Katja. De eerste aflevering van hun maandelijkse gesprek met JeePee viel al in het water door Claus en nu is zijn hele kabinetje gevallen. Vet balen.

Ik ben in gedachten bij Wouke, die zo zichtbaar genoot van de frisse winden. 'Ik vind het een hartstikke leuk kabinet', zei ze vorige week in omroepblad Broadcast Magazine. 'En ik vind het fantastisch dat de ministers gewoon eens iets buiten het kabinet om roepen. Een verademing.'

Ik leef mee met Pamela Hemelrijk, Theo van Gogh, Jan Kuitenbrouwer, Sylvain Ephimenco en alle andere stukjesschrijvers van Nederland.

En ik doe hierbij een oproep aan iedereen van v/h de LPF: kom op! Groep De Jong, Club Eberhard, Lijst Eduard, Lijst Ferry, Lijst Hilbrand, Eenheid Philomena! Trek ten strijde tegen de PvdA, het CDA, de VVD en de gloednieuwe Partij Nagel. Laat ons niet verweesd achter. Herman Heinsbroek: richt alsjeblieft de Lijst H.H. op.

Zonder jullie is er geen lol aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden