Landschap

De studenten die Dijkstal voor hun interne krantje interviewden, hebben hun werk goed gedaan Je moet je auto in de parkeergarage van het Dijkzigt Ziekenhuis zetten en daarna opbellen, dan komen ze je halen, en gidsen ze je naar een merkwaardige ruimte in de catacomben van het complex....

Ad van Liempt

Het heeft wel wat van een redactie: rommelig, stapels kranten, zoemende computers, de geur van oude koffie en aan de muur allemaal meer of minder geslaagde exemplaren van het krantje dat de studenten daar dagelijks maken: Randstad Vandaag. Oplage: 25 exemplateren. Op 26 mei, het was een van de laatste uitgaven van deze lichting, hadden ze een bijzonder verhaal. Voormalig vicepremier Hans Dijkstal had zich laten interviewen over de manier waarop zijn VVD volgens hem strijdt om de erfenis van Fortuyn, in plaats van de liberale traditie hoog te houden. Een mooie kroon op de opleiding, die maar jaar duurt, en waar zo'n twintig net afgestudeerde academici uit allerlei studierichtingen zich bekwamen in de journalistiek.

Het tempo ligt er hoog, de werkdruk is er aanzienlijk, docent Laurens Borst (ex-RTL, ex-NOS, ex-TV Rijnmond) spreekt in zijn weblog van een journalistieke commando-opleiding. Wel, het zijn zwaar gemotiveerde rekruten die daarvan afkomen, dat heeft Hans Dijkstal twee weken geleden gemerkt.

Hij liet zich over zijn partij ('Machopraat'), zijn partijleider ('Van Aartsen heeft gekozen voor de harde lijn'), en sommige van zijn partijgenoten ('Ik schaam me diep voor partijgenoot Wilders') scherper uit dan ooit. Dat kwam doordat de jongelui die hem voor hun interne krantje interviewden, Mirjam Hendrikse en Arjan Zweers, hun werk goed deden: ze schiepen een sfeer waarin de politicus verder ging dan hij ooit in zijn gehele loopbaan tegenover professionele journalisten heeft gedaan.

Op 1 juni was het theoretische deel van de opleiding afgelopen en begon voor deze lichting de stageperiode. Een van de studenten begon bij het Algemeen Dagblad en heeft daar melding gemaakt van het meer dan geslaagde gesprek met de vroegere vice-premier van de VVD. Vorige week vrijdag meldde de redactie van het AD zich bij Dijkstal met de mededeling dat ze van plan was het artikel ingekort te publiceren. Dijkstal reageerde nuchter, moest hij dit telefoontje opvatten als een verzoek om toestemming? Nee, dat was het niet, de krant meldde hem slechts dat het stuk maandag in de krant zou komen. Dijkstal zei dat hij het op prijs zou stellen als de krant zou vermelden dat het om een interview met studenten ging, en wenste de redactie veel succes met de inkortingen.

Diezelfde nuchterheid toonde Dijkstal toen maandag de pleuris uitbrak. De totale journalistiek achtervolgde hem die dag, maar hij liet slechts weten dat hij aan het interview niets had toe te voegen. Dat mogen we in dit tijdsgewricht toch wel als een staaltje van zeldzame klasse noteren. Dijkstal had zich voor hetzelfde geld kunnen beklagen over de handelwijze van de studenten. Ze hadden toch zonder zijn toestemming het stuk aan het AD doorgespeeld, en dat is niet helemaal zuiver op de graat, zou je kunnen zeggen, daar hadden ze hem in kunnen betrekken. Maar Dijkstal zei slechts dat ze hun werk goed hadden gedaan en dat hij geen woord terugnam van wat hij in het interview had gezegd. Daar kunnen veel politici en hun voorlichters iets van leren.

Intussen viel de hele partij over hem heen. Wilders vond Dijkstals uitspraken schandelijk en minister Verdonk eiste dat hij zijn uitspraak dat het allochtonenvignet 'verdacht veel op een jodenster begint te lijken' zou intrekken. Dijkstal gaf geen krimp, en zat die avond in De Balie totaal ontspannen een bijeenkomst voor over de invoering van de euro. In kleine kring zei hij dat hij niets nieuws had gezegd en dat hij hooguit spijt had over het feit dat het verhaal vlak voor de verkiezingen verscheen, en dan ook nog in het door hem niet bepaald bewonderde Algemeen Dagblad.

Op de PDOJ zit de stemming er intussen goed in. In zijn weblog schrijft docent Borst: 'Alle media doken er vandaag bovenop, NRC, NOS, RTL-nieuws, NOVA etc. Vandaag was ik in het bijzonder trots op Mirjam en Arjan, en in het algemeen op de hele lichting studenten. Daar gaan we nog meer van lezen.'

Dat laatste zou wel eens heel erg waar kunnen zijn. En niet alleen vanuit Rotterdam. Op verschillende universiteiten zijn dit jaar masteropleidingen journalistiek en research begonnen. In september volgen er nog een paar. Vaak zijn ze verrassend praktisch van opzet in Groningen staat een indrukwekkende multimediale newsroom te zoemen. Het niveau van de master-stagiaires die dit afgelopen seizoen op de diverse redacties neerstreken, was soms verrassend hoog, er zijn al negens gevallen. Eindelijk enige reden voor optimisme in het sombere journalistieke klimaat van vandaag. Er komt kennelijk een nieuwe generatie journalisten aan, beter opgeleid dan ooit, de toekomstige commando's van de media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden