Landschap vers van de tekentafel

Het nieuwste stukje Nederland is al echt op zijn Nederlands aangeharkt. 'Het contrast is mooi.'

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART DIRKS

STRAND MAASVLAKTE - 'Scheisse!' In diplomatieker Duits kan de Poolse vrachtwagenchauffeur zijn ergernis niet verwoorden als de fonkelnieuwe Maasvlakte Boulevard plompverloren ophoudt. Beter gezegd: het asfalt loopt wel al door, maar zijn rode Scania moet rechtsomkeert maken. 'Er stond een bord dat je hier naar de havens kunt!', moppert hij.

Dat bord had inderdaad beter nog enkele maanden afgeplakt kunnen blijven. Toch krijgt Maasvlakte 2, de uitbreiding van de Rotterdamse haven, al duidelijk gestalte. Vandaag sluit koningin Beatrix het laatste gat in de zeewering en kan officieel een nieuw stuk Nederland worden toegevoegd aan de landkaart, drieduizend voetbalvelden groot. De nieuwste generatie schepen, met een diepgang tot 20 meter en met ruim 13.500 containers, kan hier vanaf 2014 aan de kades worden gelost.

Behalve bedrijvigheid brengt de Tweede Maasvlakte ook 8 kilometer nieuw strand voor Rotterdam. Het landschap met zijn strak aangelegde duinrand en iele helmplantjes lijkt vers van de tekentafel gekomen, en dat is ook zo. Het eerste deel is pas opengesteld sinds Pinksteren, de rest van het strand volgt in november. Als een Berlijnse Muur blokkeren halverwege vijftien zeecontainers de doorgang op het strand, precies waar ook de Poolse chauffeur op de boulevard moest keren.

Er is nog geen strandtent of niks, en vanuit hartje Rotterdam is het een kilometer of 40 rijden dwars door de Botlek, de Eemhaven, Europoort en Maasvlakte 1. Toch trekt het nieuwe recreatiegebied al aardig wat nieuwsgierigen. 'Volgens mijn TomTom ben ik nu een duikboot', lacht een man uit Vlaardingen die met een gezelschap uit Rotterdam en Limburg een kijkje neemt. 'Indrukwekkend om te zien hoe hard de aanleg nu gaat.'

De 52-jarige Frans Bijster is uit IJmuiden gekomen om te vissen. Met een ferme zwiep werpt hij zijn haak tientallen meters in de zee in. 'Ik ben hier voor het eerst. Ik was benieuwd of ik hier zeebaars kan vangen, want IJmuiden is leeggevist.' Hij is onder de indruk. 'Het contrast vind ik zo leuk, met de duinen, de zee en de industrie. Net als bij ons in IJmuiden met de hoogovens.'

Het nieuwste stukje Nederland is al écht op z'n Nederlands aangeharkt: op borden staat aangegeven waar je mag kitesurfen, waar je kunt zwemmen en waar naaktrecreatie is toegestaan. Het verkeer op de Maasvlakte Boulevard wordt gewaarschuwd voor zandruggen, de kitesurfers voor gevaarlijke stromingen, de wandelaars voor de bastaardsatijnrups. Al weet de rups die irritatie veroorzaakt aan ogen en luchtwegen zich vooralsnog enkel te handhaven in een ouder stukje nieuwe natuur met duindoornvegetatie.

Dit zuidelijke deel van Maasvlakte is de Voordelta, een ondiepe zee met zandplaten en diepe geulen. Als het eb is, zoeken scholeksters, rosse grutto's en bonte strandlopers er naar zeepieren, mosselen en kokkels. Puur natuur, ofschoon direct aan de andere kant van de weg de slufter ligt, een depot voor de opslag van miljoenen kubieke meters verontreinigd baggerspecie.

Dit eerste stukje strand, bij de Slikken van Oostvoorne, is al sinds jaar en dag het paradijs voor kitesurfers. Twee jaar lang was het gebied verboden terrein vanwege het opspuiten van de Tweede Maasvlakte, over een jaar moeten ze enkele kilometers opschuiven van de planologen.

'Doodzonde, want de zandbanken hier maken het juist zo mooi', wijst Sven Meijer (39) uit Berkel en Rodenrijs. 'Op het ondiepe, vlakke water voor de kust kun je je trucjes oefenen, verder op zee kun je echt met de golven spelen.'

Geweldig, vindt Meijer deze afgelegen locatie, iets om trots op te zijn. 'Zeg nou zelf: waar vind je natuur, sport en industrie in één gebied? De zeehonden zwemmen op 5 meter afstand langs me. Natuurbeschermers zeggen dat de zeehonden rust nodig hebben, maar ze zijn geboren en getogen met het surfen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden