Landsadvocaat: Lubbers loog in zaak-Oltmans

De verklaring van oud-premier Lubbers dat Nederland wel degelijk betrokken was bij het uitzetten van journalist W. Oltmans uit Zuid-Afrika, berust slechts op 'veronderstellingen'....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Tot deze conclusie kwam de landsadvocaat donderdag voor de Haagse rechtbank in het kader van de al jaren slepende procedure die Oltmans voert tegen de staat. De journalist zegt al veertig jaar te worden tegenwerkt door de overheid.

Volgens de landsadvocaat is er geen enkele grond voor recente beweringen van Lubbers en de voormalige Zuid-Afrikaanse diplomaat C. Landman dat Nederland wel degelijk een kwalijke rol heeft gespeeld. Lubbers verklaarde in juli, in een brief aan Oltmans en zijn advocaten, dat het initiatief voor de uitzetting 'vanuit Nederland is georganiseerd'. Landman, die werkte op de ambassade in Den Haag, zegt dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken er achter zat.

Volgens landsadvocaat mr. D. den Hertog mist de verklaring van Lubbers echter elke 'feitelijke grondslag' en is zij bovendien in strijd met onderzoeken waaruit blijkt dat Nederland geen contacten had met de Zuid-Afrikaanse inlichtingendienst over Oltmans.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden