Landrotten in de loodsenclub

Na een kustwandeling vanuit Westkapelle willen we een nachtje slapen op de Vlissingse boulevard, waar de zeeschepen onder je neus voorbijvaren over de Westerschelde....

Jacomijn de Raad

We willen een oud hotel en kiezen de leukste naam: De Leugenaar. Hoewel, spreken ze daar de waarheid als ze zeggen dat ze nog een kamer hebben? Later horen we dat de naam is ontleend aan een verraderlijke plek in de Westerschelde, vlak ervoor.

Het alternatief is Hotel Restaurant Belgische Loodsensociëteit, op de punt van de boulevard. Het witte gebouwtje zit ingeklemd tussen twee nieuwbouwjoekels, de huidige logementen van de vierhonderd Nederlandse en Belgische loodsen die schepen veilig heen en weer brengen tussen Antwerpen, Vlissingen en de Noordzee.

Met rugzak en al persen we ons langs een half dozijn gasten aan de hoefijzerbar naar een deur achterin. Vier trappen omlaag leiden via zakken vuile was naar een handvol nette, maar onpersoonlijk ingerichte kamers met uitzicht op een steegje dat ambitieus Noordzeestraat heet. Onze kamer, een tweepersoons 'studio' voor euro 75 inclusief ontbijt, biedt zoveel ruimte dat hier vroeger wel twintig loodsen op stapelbedden moeten hebben gepast. Nu logeren er slechts twee landrotten tussen de kersenfineer meubels.

's Avonds treffen we in de bar twee echte Belgische loodsen aan die met graagte vertellen over hun vak. Over hoeveel zwaarder het vroeger was, toen Belgen en Hollanders in roeiboten jacht maakten op schepen voor de rede. Wie er het eerst was, kreeg het werk. Toen waren ze weken, maanden achtereen van huis. Nu werken ze zes dagen op, vijf dagen af, en zijn de concurrenten verzoend. De Westerschelde is een van de drukst bevaren rivieren van West-Europa. Schepen hebben een gids nodig om de betonde vaargeul aan te houden die is aangelegd tussen de schuivende zandplaten op de bodem.

Die nacht dromen we van stoere kerels die langs touwladders aan boord klimmen of bij slecht weer afdalen uit helikopters. Het ontbijt in het nouveau-rustieke restaurant doet het avontuur snel vergeten. Rechttoe, rechtaan Hollands, zonder het verse brood dat Belgen zijn gewend. We verbazen ons over het rijtje loodsen dat om negen uur al een pintje heft. Gelukkig: het zijn de gepensioneerden.

Hun opvolgers zijn op het water in touw. Een Belgische loodsboot schiet als uit een katapult de Schelde op en klemt zich in volle vaart tegen de stuurboordzijde van een containerschip, waarna een zeeloods via een touwladder aan boord klimt en zijn riviercollega aflost. Achter ons zien de mannen aan de bar goedkeurend toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden