Landmacht zoekt wel avonturiers, maar geen Rambo-types

Van de MEGA-festatie in Utrecht tot het Kwakoe-festival in de Bijlmer. De Koninklijke Landmacht grijpt alle jongerenmanifestaties aan om nieuw personeel te werven....

Van onze verslaggeefster Elaine de Boer

Jaarlijks zijn tussen de drie- en vierduizend nieuwe mensen nodig. 14 Procent van de plaatsen blijft onbezet. Start Uitzendbureau is vrijdag gecontracteerd om de komende vier maanden vijfhonderd kandidaten voor gevechts- en gevechtsondersteunende functies te vinden.

'We krijgen de jongeren niet uit hun spijkerbroek en proberen ze op alle mogelijke manieren te benaderen', verzucht woordvoerder O. Beeksma van het ministerie van Defensie.

'Vooral aan technisch personeel op mbo-niveau is een groot tekort, maar ook voor gevechtsondersteunende functies op lbo-niveau zoals beveiligingsbanen bij de infanterie kunnen we slecht mensen krijgen.'

Het departement verklaart de problemen uit het grote aanbod van werk, de vergrijzing en de matige betaling in het leger. 'Jongeren kunnen na school tegenwoordig kiezen wat ze gaan doen en kijken ook wat ze er op langere termijn mee kunnen doen. Bij ons staan ze, als ze op hun zeventiende binnenkomen en steeds bijtekenen, op hun 33ste weer op straat', aldus Beeksma.

Om die reden biedt Defensie nu mini-carrières. Iemand die bij de genie begint als werkkracht mag bijvoorbeeld een cursus doen om kraandrijver te worden, zodat hij niet met lage handen staat als hij het leger verlaat.

Ook krijgen de BBT'ers (beroeps bepaalde tijd) een premie als ze na tweeënhalf jaar bijtekenen. De premiehoogte is afhankelijk van de functie. Met degenen die bijtekenen vult de landmacht de lege plekken bij de werving.

De werving via Start Uitzendbureau is een proef. Maar volgens woordvoerder T. Boenders van Start gaat het uitzendbureau ervan uit dat het volgend jaar minimaal 1500 kandidaten mag werven als de proef slaagt. Start krijgt voor elke geschikt bevonden kandidaat ongeveer tweeduizend gulden van Defensie. De landmacht zelf selecteert de kandidaten die het uitzendbureau heeft geworven.

Volgens Beeksma weten de jongeren die op een baan bij de landmacht solliciteren tegenwoordig heel goed waar ze voor kiezen. 'De kans dat je wordt uitgezonden is honderd procent geworden.' De landmacht zoekt avontuurlijke jongeren die een uitdaging zoeken. Dat doet ze bijvoorbeeld met spotjes in de bioscoop die wervelende acties met groot materieel laten zien.

Het nieuwe Veronica-programma Full Force, waaraan de landmacht meewerkt, laat de tv-kijker volgens de omroep 'meedelen in spanning, actie en avontuur'. Op de vraag of het leger niet bang is wat al te enthousiaste sportschooltypes aan te trekken, zegt Beeksma: 'We zoeken jongeren die durf hebben. Maar uitdrukkelijk geen Rambo-types. Die halen we eruit.'

Volgens de woordvoerster van de landmacht is het de bedoeling dat Start jongeren met een vbo-werk- en denkniveau zoekt voor gevechts- en gevechtsondersteunende functies bij de infanterie, artillerie en de cavalerie. Behalve bepaalde geestelijke vermogens vereisen die functies volgens haar vooral ook bepaalde fysieke eisen. 'Ze zullen zich een behoorlijk aantal keren moeten kunnen opdrukken.'

Volgens het departement richt de werving zich de laatste tijd ook nadrukkelijk op allochtonen en vrouwen. 'Dat was ook de reden van onze aanwezigheid op het Kwakoe-festival in de Bijlmermeer.'

Het percentage allochtonen in het leger is op dit moment 8, het percentage vrouwen is 7,5. Defensie vindt dat te laag.

Samen met de politie laat het bureau werving en selectie van Defensie onderzoeken hoe allochtonen tegen geüniformeerde beroepen aankijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden