NIEUWSMARCO KROON

Landmacht neemt disciplinaire maatregelen tegen Marco Kroon om kopstoot agent

De Landmacht heeft besloten disciplinaire maatregelen te nemen tegen majoor Marco Kroon, vanwege diens veroordeling vorig jaar voor het uitdelen van een kopstoot aan een agent tijdens carnaval. 

Marco Kroon in juli 2019 bij de rechtbank in Arnhem voor de eerste zitting in de zaak rond de kopstoot die hij uitdeelde aan een agent. Beeld ANP

Kroon, de bekendste militair van Nederland en drager van de Militaire Willemsorde vanwege heldhaftig optreden in Afghanistan, krijgt een negatief ambtsbericht, een schriftelijke berisping. Dat beperkt zijn functiemogelijkheden binnen het leger. Het ministerie van Defensie liet dinsdag in een verklaring weten dat Kroon wordt overgeplaatst naar een functie ‘waar hij zich zal richten op veteranenzaken’. 

Kroon kreeg eind vorig jaar een taakstraf van 100 uur opgelegd door de militaire rechtbank in Arnhem voor het mishandelen van een agent en het schenden van de eerbaarheid. Het incident vond plaats tijdens carnaval begin 2019, in Den Bosch. Kroon kreeg in eerste instantie een bekeuring vanwege wildplassen, maar werd vervolgens opgepakt omdat hij met zijn geslachtsdeel naar een agente zwaaide. Tijdens de arrestatie gaf hij een van de agenten een kopstoot.

De disciplinaire maatregelen die Defensie nu neemt, hebben geen gevolgen voor zijn militaire onderscheiding. Bij oneervol ontslag had hij zijn Willemsorde kunnen verliezen. 

Kroon heeft het geven van de kopstoot altijd ontkend. Hij zei door een soort pijnprikkel vanwege de strakke handboeien met zijn hoofd naar achter te hebben gezwaaid. Dat een agente zijn geslachtsdeel zou hebben gezien, ontkende hij niet, omdat hij immers stond te plassen. Maar hij had naar eigen zeggen niet opzettelijk met zijn geslachtsdeel naar de agente gezwaaid.

Lees ook

Het Openbaar Ministerie (OM) begon in januari 2018 een onderzoek naar een geweldsincident van Marco Kroon in Afghanistan in 2007. Vier vragen over de omstreden oorlogsheld, drager van de hoogste militaire onderscheiding van Nederland.

Is Marco Kroon (47) een fantast die zijn blazoen wil oppoetsen met een verzonnen verhaal? Of lijdt de gedecoreerde oorlogsheld aan een posttraumatische stressstoornis ten gevolge van alles wat hij heeft meegemaakt? Antwoorden zijn er vooralsnog niet, maar voor zijn beweringen is geen greintje bewijs gevonden. Een reconstructie

De conclusie van justitie dat er geen bewijs is voor de bewering van Marco Kroon dat hij in 2007 in Afghanistan is ontvoerd, gemarteld en dat hij daarna zijn gijzelnemer heeft doodgeschoten, stelt Defensie voor een dilemma: hoe nu verder met de oud-commando?  

Marco Kroon liep blijvend letsel op tijdens arrestatie, en deed aangifte: ‘Ik was niet de agressor’
Majoor Marco Kroon heeft aangifte gedaan tegen de agenten die betrokken waren bij zijn arrestatie vorig jaar in Den Bosch tijdens carnaval. Volgens Kroon werd hij ‘behandeld alsof hij een terrorist was’ en heeft hij daarbij blijvend lichamelijk letsel opgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden