Landjepik voor haven slaat burgemeester met stomheid

Gedupteerde F. de Zeeuw (PvdA) van Noord-Holland heeft een briefop poten ontvangen uit Halfweg. Afzender is de daar zetelende burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude, F....

Van onze verslaggever

Pierre Heijboer

HALFWEG

Het gaat uiteraard niet over zo maar een stuk van het 'kleine en groene' Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Het gaat over het deel van de Houtrakpolder ten oosten van de Machineweg. Amsterdam wil daar een nieuwe insteekhaven graven, maar heeft in de buurgemeente - nog steeds bestuurder van het stuk opgespoten grond - een hardnekkige tegenstander van dat plan.

Nu de stadsprovincie Amsterdam eraan komt, doemen er nieuwe mogelijkheden op om de lastpakken in Halfweg de loef af te steken. Omdat er toch nieuwe grenzen worden getrokken zou het stuk Houtrakpolder bij Amsterdam kunnen worden gevoegd.

'Zo hou je de Amsterdamse haven bestuurlijk in één hand', meent gedeputeerde De Zeeuw, en hij heeft dat in de Kamerkrant van 6 maart nog eens gezegd. Geen nieuw standpunt overigens, want het stond ook in het verkiezingsprogramma van zijn partij.

Voor burgemeester IJsselmuiden is het echter een aanleiding om weer eens van zich af te bijten. 'Vriendjespolitiek' fulmineert hij in zijn brief aan De Zeeuw. 'Blijkbaar gaat u er bij voorbaat van uit dat onze bezwaren tegen het idee geen hout snijden. Dat u indirect meewerkt aan de verzwakking van een kleine gemeente, die staat voor groen en milieu, deert u blijkbaar niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.