Landis vraagt surseance aan

Het Utrechtse automatiseringsbedrijf Landis vraagt uitstel van betaling aan. Een consortium van banken onder leiding van de Belgische KBC Bank heeft maandag een reddingsplan afgewezen....

Van onze verslaggever

Op korte termijn heeft de surseance van betaling geen gevolgen voor de 2.800 werknemers, stelt interimmanager Cees van Steijn. 'Het bedrijf draait gewoon door', zegt hij. Het loon over april is inmiddels betaald.

In het overlevingsplan dat Van Steijn aan de banken heeft voorgelegd wordt de distributietak van het bedrijf verkocht. Bij dit onderdeel, goed voor ongeveer tweederde van Landis' omzet, werken 520 mensen. Het Zuid-Afrikaanse Datatech zou geïnteresseerd zijn, maar Van Steijn wil die naam niet bevestigen. De verkoop van de distributietak is volgens Van Steijn een voorwaarde voor het slagen van het overlevingsplan.

Een andere voorwaarde is dat het bankenconglomeraat een streep zet door een groot deel van de leningen. Volgens Van Steijn kan het overlevingsplan uitgevoerd worden met het geld dat in de onderneming aanwezig is. 'We hebben de banken niet om extra geld gevraagd', aldus de interimbestuurder.

Naast de distributietak heeft Landis een onderdeel dat publieke telecomnetwerken bouwt en beheert, en een onderdeel dat zich richt op systeemintegratie bij bedrijven. Deze bedrijfsonderdelen zouden een doorstart kunnen maken, maar daarbij gaan waarschijnlijk wel banen verloren.

Landis is in de problemen gekomen door de malaise op de telecommarkt. Het bedrijf is sterk afhankelijk van telecombedrijven KPN en Vodafone. Maar de telecombedrijven hebben hun investeringen al geruime tijd bevroren.

De nood is hoog bij Landis. De cijfers, die anderhalve week geleden na weken uitstel werden gepublideerd, toonden een verlies over 2001 van 52 miljoen euro. De raad van commissarissen verving de directie onder leiding van oprichter Paul Kuiken door interimmanager Cees van Steijn. Intussen heeft de fiscus heeft beslag laten leggen op bezittingen van het bedrijf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden