Landing

Vandaag is het Landingsdag, het begin van de viering van 200 jaar koninkrijk. Prins Willem Frederik, neergezet door Huub Stapel, zal in een sloep door de branding worden geroeid en daarna landen op het strand van Scheveningen, alwaar hij zal worden uitgeroepen tot onze nieuwe vorst Willem I. Vervolgens zal hij op een nettenkar stappen en onder luide toejuichingen van het volk koers zetten richting Plein 13 in Den Haag.


Hoewel hij zeventien jaar ouder is dan Willem I destijds zal Huub Stapel er prima in slagen een knappe koning neer te zetten. Voor de illusie is het wel jammer dat we door de gisteren verschenen biografie van Willem I weten dat er geen held maar een lafaard op de kar staat, die zes jaar eerder nog voor de Pruisische krijgsraad moest verschijnen.


Het historisch tafereel zal worden gadegeslagen door de huidige koning Willem-Alexander. Die zag er, omdat dit hem te veel aan de koe Bertha 38 deed denken, van af om als Willem IV de troon te bestijgen. Nu er, naast die van Willem I, ook mooie biografieën liggen van nummer II en III, wordt die keuze begrijpelijker. De historicus Willem-Alexander heeft mogelijk al eerder dan de drie biografen in het archief van het Koninklijk Huis zitten neuzen en is daarbij vermoedelijk tot de conclusie gekomen dat het geen aanbeveling verdiende zich aan te sluiten bij een rijtje rare snijbonen.


De koningsbiografen hebben het privéleven van hun subjecten niet angstvallig gemeden. Die misplaatste schroom komt alleen voor bij biografen van onze grote schrijvers.


De landing van zijn voorvader zal vandaag worden gevolgd door een moderne landing door onze mariniers. Zo weten we ook hoe het er zou hebben uitgezien als de Rus het land zou zijn binnengevallen, de koninklijke familie in de beste Oranjetraditie halsoverkop het hazenpad had gekozen naar Engeland (stadhouder Willem V, 1795, koningin Wilhelmina, 1940) en na gedane zaken weer glorieus voet op vaderlandse bodem had gezet.


De landing van Willem I vormt de start van twee jaar van feestelijkheden, waarvoor een feestcommissie het wat wijdlopige motto 'Nederland is jarig. 200 jaar! Vrij en verbonden door gelijke rechten en plichten. Laten we dat samen vieren' heeft geformuleerd. 'Oranje boven!' werd kennelijk te bondig bevonden. Overigens geldt dat 'gelijke plichten' nou uitgerekend weer niet voor de Oranjes.


In september 2015 volgt de climax, met de herdenking van Willem I's troonsbestijging. Het is voor de algehele vrolijkheid wel te hopen dat John Ewbank de kans krijgt zich te revancheren met een Kroningslied. Maar dat zal wel niet.


Historisch is een en ander niet geheel correct. Nederland werd al in 1806 een koninkrijk, onder Lodewijk Napoleon, de broer van. Die uitstekende koning, vermaard vanwege de uitspraak 'Ik ben uw konijn', werd in 1810 aan de kant gezet maar was in 1813 weer beschikbaar. Maar het Voorlopig Bewind gaf destijds de voorkeur aan de Duitse Oranjes boven de Franse Bonapartes.


Uit het feit dat de drie biografieën er nu pas zijn gekomen blijkt hoe wij met de Oranjes omspringen: met een aan serviliteit grenzende onderdanigheid. Het heeft bijvoorbeeld 165 jaar geduurd voor we mochten weten dat de Grondwetswijziging van 1848, de belangrijkste uit onze geschiedenis, tot stand kwam door chantage van de biseksuele Willem II.


Nederland was ooit 's werelds eerste moderne republiek. Daarna werden we een van de laatste nieuwe koninkrijken. Kennelijk worden we geacht daar erg blij mee te zijn. Het wil mij maar niet duidelijk worden waarom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden