Landhoppen

Het bestaat: een oplossing zonder bijbehorend probleem. Zoals het 130-kilometer-per-uur-wetje - tenzij ik de cijfers heb gemist over de schokkende verliezen die we lijden vanwege traagrijderij en de manifestaties van automobilisten die al die jaren in stilte gebukt gingen onder 120 kilometer per uur.


Zoals het straatverbod voor die 3,5 boerkadraagsters, die diep in Limburg enorme overlast schijnen te veroorzaken. Al had ik niks willen missen van de ontroerende pleidooien voor ontsluiering, afgestoken door een bonte stoet vrij vreselijke mannen die diep in hun hartjes militante feministen bleken te zijn.


En zoals het aangescherpte verbod op de dubbele nationaliteit. Vrijdag stemde de ministerraad in met een wetsvoorstel dat het moeilijker moet maken om naast het Nederlandse een tweede paspoort te voeren. Ook hier zijn de kennelijk schier onbeheersbare problemen mij ontgaan. Afgaande op de voorstanders van de enkelvoudige nationaliteit vormen de 1,1 miljoen dubbelpaspoorthouders een sluimerend gevaar voor de samenleving. Ze willen Nederlander worden vanwege de uitkering, intussen spioneren ze voor de koning van Marokko of beginnen ze de dag met driehonderd push-ups in afwachting van hun oproep voor het Turkse leger. Het ergste: ze zijn niet loyaal.


Wat 'niet loyaal' precies betekent, en welke consequenties dat heeft, heb ik minister Liesbeth Spies nog niet overtuigend horen uitleggen. Vrijdag verdedigde ze de enkelvoudige nationaliteit als volgt: 'Omdat je je daarmee verbindt aan het land waar je geboren bent, waar je een bepaald gevoel bij hebt.' Dat kunnen die 1,1 miljoen in hun zak steken. Onvoldoende 'verbonden'. Mooiweer-Nederlanders die bij het eerste zuchtje tegenwind laf de grens over vluchten.


Verscheuren zij hun tweede paspoort, dan krijgen we een land vol nette belastingbetalers, die nooit op de stoep fietsen, bumperkleven of een ambulancebroeder een hengst verkopen. Van die dingen die een eigenbodem-Nederlander nooit zou doen.


Wanneer het land van oorsprong afstand doen van de nationaliteit niet toestaat, blijft een dubbele nationaliteit mogelijk. Daarmee wordt prinses Máxima een moeilijk moment bespaard, alsook de ruim 300 duizend Marokkanen met twee paspoorten. En laat het daarom begonnen zijn, want dat loyaliteitsargument is natuurlijk kul. Het gaat ze om de muzelman.


In plaats daarvan zijn de expats in rep en roer. Zij hebben vaak een tweede nationaliteit aangenomen, of ze hebben kinderen met twee nationaliteiten. Nu worden ze als landverraders behandeld.


Deze kosmopolieten, die hun paspoortencollectie zien als een onschuldige bijvangst van de globalisering, maken weinig kans. Want waar ze bij de VVD nog driftig in het geheugen aan het graven zijn - waren we ooit, toen we nog een florerende vrijheid-blijheidvleugel hadden, geen groot voorstander van het internationale bedrijfsleven en bijbehorend personeel, en o ja, zijn dat geen overzeese VVD-stemmers? - zijn expats bij de gedoogpartner het object van grote haat. In het verongelijkte wereldbeeld van de PVV vormt de landhoppende wereldburger met zijn goedkope nanny een zo mogelijk nog grotere bedreiging voor de Nederlandse identiteit dan de onverlichte moslim, de baantjespikkende Pool of de staatssecretaris met twee paspoorten.


We krijgen dus, als een en ander de Tweede Kamer overleeft, een wet die erop neerkomt dat ook nieuwe Marokkaanse Nederlanders twee paspoorten mogen houden en dat expats nooit meer VVD of CDA zullen stemmen.


Een prima wetsvoorstel, kortom. En geruststellend. Met een land dat met zoveel overgave niet-bestaande problemen te lijf gaat, moet het wel uitstekend gaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden