Landgoed van laatste Duitse keizer voorlopig gered

Het kleine rijksmuseum Huis Doorn, van 1920 tot 1941 woonplaats van de laatste Duitse keizer, is voorlopig gered. Mede dankzij subsidie van de Duitse en Nederlandse regering kan het ballingsoord van Wilhelm II open blijven. Een permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog moet het museum in het Utrechtse Doorn ook in de toekomst veiligstellen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER VICKI BLANSJAAR

DOORN - Wilhelm II vluchtte in 1919 naar Nederland, nadat in Duitsland de Weimar-republiek was uitgeroepen na de Eerste Wereldoorlog. Later confisqueerde de Nederlandse staat de boedel van het uit de 14e eeuw daterende landgoed en werd het een rijksmuseum.

Vorig jaar halveerde staatssecretaris Zijlstra het budget voor Huis Doorn, dat reeds grotendeels draait op de inzet van 165 vrijwilligers. De Raad voor Cultuur meende dat het verhaal van de Duitse keizer, een sleutelfiguur in de wereldgeschiedenis, niet van genoeg Nederlands belang is. Het personeel werd ontslagen. Openstelling van de woonvertrekken vol kroonluchters, meubels, porselein en snuifdozen werd te duur.

De Duitse regering heeft nu eenmalig 150 duizend euro toegezegd. Minister Bussemaker voegt daar nog eens 250 duizend euro aan toe. Directeur Herman Sietsma van Huis Doorn is opgetogen, maar om het museum ook in de toekomst open te stellen, is meer geld nodig.

Daarom wil Huis Doorn uitbreiden. Naast de originele inrichting die laat zien hoe de adel leefde, komt er een permanente tentoonstelling over de invloed van WO I op het huidige Europa. In 2014 is het 100 jaar geleden dat de oorlog uitbrak. 'Wilhelm II was een spilfiguur in de Eerste Wereldoorlog en Huis Doorn ademt de sfeer van die tijd', aldus Sietsma. Jaarlijks bezoeken 25 duizend mensen het historische landhuis met mausoleum, onder wie veel Duitse toeristen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden