Landen Oost-Europa tegen vluchtelingenquotum

Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije hebben zich vrijdag in een gezamenlijke verklaring uitgesproken tegen een verplicht vluchtelingenquotum. Zij hebben het initiatief van Frankrijk en Duitsland om de vluchtelingen eerlijk over verschillende EU-landen te verdelen afgewezen. 'Wij dringen erop aan dat zoiets vrijwillig moet zijn', aldus de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka.

De Oost-Europese premiers van de Visegrad-groep, vlnr de Hongaarse premier Viktor Orban, zijn Tsjechische collega Bohuslav Sobotka, de Poolse premier Ewa Kopacz en de Slowaakse minister-president Robert Fico. Beeld reuters
De Oost-Europese premiers van de Visegrad-groep, vlnr de Hongaarse premier Viktor Orban, zijn Tsjechische collega Bohuslav Sobotka, de Poolse premier Ewa Kopacz en de Slowaakse minister-president Robert Fico.Beeld reuters

De leiders van de vier landen, verenigd in de zogenoemde Visegrad-groep, kwamen vrijdag in Praag samen. Zij vinden ook dat de EU-grenzen beter moeten worden beveiligd en dat er in de zwaarst getroffen landen snel centra moeten komen waar vluchtelingen zich kunnen laten registreren. 'Wij moeten onze burgers beschermen en hun veiligheid garanderen', aldus de Hongaarse premier Viktor Orban.

Orban haalde opnieuw uit naar Duitsland, dat volgens hem verantwoordelijk is voor de grote toestroom aan asielzoekers. De Duitsers wekken valse verwachtingen, zei hij. Ook zou Duitsland visa kunnen geven aan alle migranten, waardoor ze makkelijker het hele continent kunnen oversteken.

Als het aan Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, ligt worden de lidstaten gedwongen om een bepaalde hoeveelheid vluchtelingen op te vangen. Hij waarschuwde dat nationalistische gevoelens de Europese eenheid kunnen ondermijnen. De ministers van Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten komen op 14 september bijeen voor een spoedvergadering. Dan worden de voorstellen van Juncker besproken.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden