Landen met doodstraf in minderheid

Voor het eerst is het aantal landen waar de doodstraf geheel uit de wetgeving is verdwenen, groter dan het aantal landen waar de doodstraf nog wordt toegepast....

Van onze buitenlandredactie

In 78 landen komen nog doodvonnissen voor, maar het overgrote deel (84 procent) van de executies wordt uitgevoerd in vier landen: koploper China, de Verenigde Staten, Iran en Vietnam. Vorig jaar werden wereldwijd 1146 executies geregistreerd in 28 landen, maar het werkelijke aantal ligt volgens Amnesty International aanmerkelijk hoger.

Naast de twee genoemde categorieën zijn er ook vijftien landen waar de doodstraf alleen nog bestaat voor misdrijven in oorlogstijd, en 23 landen die de doodstraf feitelijk hebben afgezworen en hem al minstens tien jaar niet toepassen. De categorie 'in de praktijk geen doodstraf meer' is daarom anderhalf keer zo groot als de categorie 'nog wel doodstraf'.

Het aantal landen waar de doodstraf bestaat daalt al decennia lang gestaag. Die daling heeft zich ook het afgelopen jaar voortgezet. Amnesty heeft de Commissie voor de Mensenrechten van de VN, die vergadert in Genève, dinsdag opgeroepen zich krachtig uit te spreken tegen de doodstraf. Vorig jaar riep de commissie de landen met de doodstraf op een moratorium in te stellen.

'Veel landen handhaven de doodstraf vanwege een veronderstelde afschrikwekkende werking', aldus Amnesty. 'Dat effect wordt tegengesproken door wetenschappelijk onderzoek.' De organisatie wijst op Canada, waar de doodstraf in 1975 werd afgeschaft. Sindsdien nam het aantal moorden met 40 procent af.

China lag ook in 2003 onbetwist op kop. Daar werden zeker 726 mensen ter dood gebracht, maar het echte aantal ligt veel hoger, aldus Amnesty. Een Chinees parlementslid gaf in maart toe dat jaarlijks 'bijna tienduizend' mensen worden geëxecuteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden