Landen laks met vonnissen Hof mensenrechten

Een reeks landen lapt de uitspraken van het Europese Hof voor/van de Mensenrechten aan hun laars. Vooral Italië, Rusland, Turkije, Oekraïne en Groot-Brittannië voeren vonnissen traag, half of helemaal niet uit....

ANP

PvdA-senator Erik Jurgens concludeert dat in een rapport voor het parlement van de Raad van Europa. De raad is de moederorganisatie van het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg.

Jurgens is ‘diep bezorgd’ over blijvende tekortkomingen in verschillende landen. Zo heeft Italië, ondanks meerdere veroordelingen, nog altijd de extreme lengte van rechtszaken niet verkort. Een strafzaak kan daar makkelijk meer dan tien jaar duren.

Rusland krijgt kritiek omdat het land vonnissen niet uitvoert over het te langdurige voorarrest van verdachten in propvolle cellen. Oekraïne kampt met hetzelfde euvel terwijl rechters er bovendien niet steeds onafhankelijk blijken. Turkije moet nog steeds werk maken van vonnissen over vermiste personen en de bezetting van Cyprus.

Jurgens vraagt speciale aandacht voor arresten over misbruik door veiligheidsdiensten in Rusland, Turkije en Groot-Brittannië. Hier gloort wel enige verbetering, stelt hij.

De PvdA-politicus wil dat de bekritiseerde landen binnen zes maanden werk maken van verbeteringen. Anders zouden hun politici uit het parlement van de Raad van Europa moeten worden gezet.

Het parlement van de Raad van Europa bespreekt het rapport volgende week, waarschijnlijk maandag.

Het Hof voor de Mensenrechten beslist over schendingen van mensenrechten. Het kan veroordelingen uitspreken van 46 Europese landen, die het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens hebben ondertekend. Een land moet een situatie verbeteren zodra het Hof dat bepaalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden