Landen eurozone eens over aanpak van crisis

Regeringen injecteren kapitaal in banken...

Van onze correspondenten

PARIJS/BRUSSEL De vijftien landen van de eurozone zijn het eens over een gezamenlijke aanpak van de kredietcrisis. Iedere regering stelt zich garant voor leningen die banken elkaar verstrekken. Verder komen er omvangrijke kapitaalinjecties beschikbaar voor financiële instellingen in acute problemen. Desnoods gaan de lidstaten een bank geheel of gedeeltelijk nationaliseren. Hoeveel geld ermee gemoeid is, werd niet bekend gemaakt. Volgens betrokkenen gaat het om tenminste 1.000 miljard.

‘Een goed signaal voor de burger’, noemde premier Balkenende de afspraken zondag na afloop van een speciale topontmoeting van de vijftien eurolanden.

Het akkoord tussen de eurolanden is geschoeid op Britse leest (geen euroland). Premier Brown had voorafgaand aan de topontmoeting een gesprek met de Franse president Sarkozy, momenteel EU-voorzitter. Groot-Brittannië stelt in totaal 500 miljard euro beschikbaar voor Britse banken in problemen. De Duitse plannen, die vandaag gepresenteerd worden, zouden op 400 miljard uitkomen.

De staatsgarantie voor leningen tussen banken moet het vertrouwen in de financiële markten herstellen. De garantie geldt tot eind 2009. Banken betalen het normale tarief voor deze service. ‘Dit is geen cadeautje voor de banken, maar iets om hen in staat te stellen te functioneren’, zei president Sarkozy, die verder verzekerde dat ‘incompetente’ managers de laan uit zullen worden gestuurd.

Premier Balkenende benadrukte het belang van het op gang brengen van het geldverkeer tussen banken. ‘Als er geen kredieten worden gegeven, drogen de financiële middelen op en dat kan niet.’ Of de nieuwe maatregelen de crisis verhelpen, durfde de premier niet te zeggen. ‘Er komt een keer een einde aan, maar we moeten deze periode met zijn allen door.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden