Nieuws

Landelijke telefoonstoringen bij diverse organisaties: waarschijnlijk door problemen bij T-Mobile

Een storing bij T-Mobile is er waarschijnlijk de oorzaak van dat verscheidene instanties, waaronder bedrijven en lokale overheden, dinsdagochtend kampen met telefoonproblemen. Onder meer het provinciehuis van Drenthe, gemeenten zoals Zwolle en Veenendaal en het Zeeuwse Adrz-ziekenhuis zijn niet of slecht bereikbaar door de problemen.

Redactie
Een callcenter in Zoetermeer. Beeld anp
Een callcenter in Zoetermeer.Beeld anp

Eerder werd al duidelijk dat organisatie zoals de ANWB en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), telefonisch niet bereikbaar waren. De ANWB meldde vroeg op dinsdagochtend dat de Wegenwacht onbereikbaar was. Gestrande automobilisten werd gevraagd hun pechmelding via de app of via de website te doen. Enige tijd later meldde de organisatie dat de storing voorbij was.

Ook het Instituut Mijnbouwschade Groningen zegt op zijn website ‘telefonisch niet bereikbaar’ te zijn. ‘We hopen dat het snel is opgelost.’ Rechtspraak.nl meldt op zijn website dat de rechtbanken en andere justitiële instanties ‘mogelijk niet telefonisch te bereiken’ zijn.

T-Mobile laat weten dat de oorzaak van de telefoonproblemen waarschijnlijk bij het telecombedrijf ligt. Volgens een woordvoerder zorgt de storing ervoor dat inkomende en uitgaande gesprekken soms niet mogelijk zijn. Wat de oorzaak is van het euvel en hoe groot de impact precies is, zoekt T-Mobile nog uit.

De zegsman van T-Mobile wijst erop dat de problemen met bellen mogelijk niet alleen worden veroorzaakt door de storing bij zijn bedrijf, maar dat er ook andere storingen kunnen zijn die meespelen. KPN geeft aan dat er in zijn netwerken geen sprake is van een storing rond de genoemde instanties. Wel signaleerde KPN een lokale telefoonstoring rond Culemborg, maar die heeft waarschijnlijk niet met de landelijke hinder bij de organisaties te maken.

De meldingen kwamen nadat de politie ’s nachts in delen van het land enige tijd te kampen had met een technische storing bij het telefoonnummer voor niet-spoedeisende zaken, 0900-8844. Het nummer was hierdoor tijdelijk niet bereikbaar. Het ging in elk geval om de regio’s Rotterdam, Utrecht, Flevoland en Gooi en Vechtstreek. Aan het begin van de ochtend waren de storingen weer voorbij. De oorzaak is nog niet bekend.

Het alarmnummer 112 was wel bereikbaar. Voor zaken die geen spoed hadden, konden mensen contact leggen via sociale media of via een meldingsformulier op de website van de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden